Kulinarna podróż do Włoch

1
2167
tiramisu
Włoska kuchnia to nie tylko dania wytrawne, ale też pyszne desery | fot.: Fotolia

Włochy to raj piękny, słoneczny, pełen urokliwych zakątków i historycznych miejsc. Kto raz odwiedzi to miejsce, na pewno będzie chciał tam wrócić. Jest to bowiem idealny cel wakacyjnej podróży zarówno dla miłośników wylegiwania się na plaży, jak i entuzjastów wielogodzinnego zwiedzania. Jest jednak jedna rzecz wspólna, którą kochają członkowie obu tych grup – włoska kuchnia. Włoskie dania znane są i uwielbiane na całym świecie. Sekret włoskiej kuchni tkwi w prostocie i wysokiej jakości składników. Na szczęście dzięki coraz lepszej dostępności prawdziwych włoskich produktów, możesz urządzić sobie kulinarną ucztę w swoim domu.

Pizza

Choć danie to zna każdy i można zjeść je w praktycznie każdej restauracji do jakiej wejdziemy, niestety rzadko kiedy ma ona cokolwiek wspólnego z prawdziwą włoską pizzą. Można powiedzieć, że zazwyczaj mamy do czynienia z wyrobem pizzopodobnym. Na prawdziwym włoskim placku nigdy nie znajdziemy mnóstwa składników, a co więcej – ciasto jest bardzo cienkie. Pochodzenie tego dania jest bowiem dość zaskakujące: początkowo było to jedzenie dla najuboższych. Chlebowe ciasto przyprawiano czosnkiem lub oregano, a ser pojawiał się na nim tylko od święta.

Chcąc przyrządzić dobrą pizzę w swoim domu najważniejszy jest wybór odpowiedniej mąki. Warto poszukać w sklepie mąki typu 00. Inne składniki również powinny być jak najlepszej jakości – na szczęście w polskich sklepach bez trudności znajdziemy włoskie pomidory w puszcze czy mozzarellę z bawolego mleka. Jeśli dodamy do tego listki świeżej bazylii, otrzymamy idealny zestaw do stworzenia pysznej pizzy. Tradycyjnie placek wypiekany jest w piecu opalanym drewnem, czego nie możemy zrobić w domu, jednak jeśli planujemy przygotowywać pizzę samodzielnie częściej, warto zainwestować w specjalny kamień do pieczenia.

Makarony

Tak samo jak w przypadku pizzy, podawane w Polsce makarony niewiele mają wspólnego z tymi we Włoszech. Makaron w wydaniu polskim jest zazwyczaj miękki, podany z dużą ilością tłustego sosu. Tymczasem w jego ojczyźnie jadany jest al dente, z bardzo niewielką ilością dodatków. Przykładowo, jednym z ulubionych dań Włochów jest spaghetti aglio, olio e pepperoncino, czyli makaron z oliwą, czosnkiem i ostrą papryką. Jeśli zadbamy o odpowiednią jakość produktów, w dosłownie kwadrans stworzymy pyszne danie. Popularne u nas spaghetti carbonara we Włoszech robi się z boczku i żółtka – bez dodawanej u nas zazwyczaj tłustej śmietanki. Warto też wspomnieć o makaronie z sosem bolognese, który często gości na polskich stołach. Jest to sos pomidorowy z mięsem pochodzący z Bolonii, stąd jego nazwa. Co ciekawe, tradycyjnie jest on jadany z makaronem typu tagliatelle, a nie z nitkami spaghetti jak u nas.

Tiramisu

Włoska kuchnia to nie tylko dania wytrawne, ale też pyszne desery. Tiramisu to tradycyjny deser o szlachetnym smaku, który przygotowuje się z podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą i alkoholem – whisky, rumu czy marsali, a nie, jak to często robimy w Polsce z migdałowym likierem amaretto. (Jeśli nie wierzycie – zajrzyjcie do książki kucharskiej Kuchnia Dantego). Biszkopty następnie przekłada się kremem z serka mascarpone i żółtek, a wierzch dekoruje startą gorzką czekoladą. Deser jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagającego łasucha.


APR