Oznaki, że twój organizm jest zakwaszony oraz co zrobić, by temu zaradzić

1
1776
zakwaszenie organizmu
Aby zneutralizować ciągłe wytwarzanie kwasu, musimy dostarczyć organizmowi więcej żywności alkalicznej | fot.: Fotolia

Kiedy organizm jest nadmiernie kwaśny, tworzy niepożądane środowisko, w którym rozwijają się choroby, bakterie i drożdże. Pobiera minerały z ważnych narządów i kości, aby zneutralizować kwasowość i usunąć ją z organizmu. W rezultacie zasoby minerałów w organizmie, takie jak wapń, sód, potas i magnez, mogą osiągnąć niebezpiecznie niski poziom.  Jest szansa, że doprowadzi to do szkód, które pozostaną niezauważone przez lata. Po osiągnięciu pewnego poziomu mogą doprowadzić do acydozy.

Wiele osób spożywa zbyt dużą ilość żywności kwasotwórczej, takiej jak nabiał, zboża, mięso i cukier. Organizm stale wytwarza kwaśne produkty przemiany materii z metabolizmu. Aby zneutralizować ciągłe wytwarzanie kwasu, musimy dostarczyć organizmowi więcej żywności alkalicznej.

Problemy zdrowotne spowodowane łagodną acydozą (złym bilansem pH):

  • Zapalne, wrażliwe dziąsła, ubytki
  • Obniżona odporność
  • Rwa kulszowa, sztywny kark
  • Problemy z oddychaniem, duszność, kaszel
  • Nadmiar grzybów i drożdży
  • Niski poziom energii i chroniczne zmęczenie
  • Uszkodzenie układu krążenia, w tym zwężenie naczyń krwionośnych i redukcja tlenu
  • Problemy z sercem, arytmia, przyspieszone tętno
  • Przyrost masy ciała, otyłość i cukrzyca
  • Infekcje pęcherza moczowego i nerek
  • Przedwczesne starzenie
  • Nudności, wymioty, biegunka
  • Osteoporoza, słabe kruche kości, złamania biodra, ostrogi kostne
  • Bóle głowy, dezorientacja, senność
  • Bóle stawów, bóle mięśni i nagromadzenie kwasu mlekowego
  • Alergie, trądzik

Zacznij od poznania pH

Testowanie pH jest ważne, ponieważ pozwala uzyskać numeryczną reprezentację aktualnego poziomu zakwaszenia w organizmie. Zdrowy, średni odczyt pH będzie wynosił od 6,75 do 7,25. Optymalny odczyt numeryczny pH wynosi 7,36.

Co zakwasza organizm?

Nie da się powiedzieć, czy jedzenie jest kwasowe, czy zasadowe dzięki samemu smakowi. Na przykład, choć wiele osób uważa cytryny za owoc zakwaszający organizm, to w rzeczywistości są one pokarmem alkalicznym. Podczas procesu trawienia kwasy są utleniane do dwutlenku węgla i wody, a zatem nie powodują powstania w układzie pokarmowym kwasu.

Wapń, żelazo, magnez, potas i sód są głównymi minerałami alkalizującymi. Pokarmy bogate w te minerały są uważane za pokarmy alkaliczne. Większość produktów spożywczych zawiera minerały zarówno zasadowe, jak i kwasowe, dlatego te o wyższych stężeniach kwaśnych minerałów uważa się za zakwaszające i na odwrót.

Spożywanie danej żywności odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Wiele chorób i ogólne złe samopoczucie, są wynikiem wysiłku organizmu, zmierzającego do zrównoważenia wewnętrznego środowiska.

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli dieta zawiera zbyt wiele żywności kwasotwórczej, takiej jak duże ilości mięsa, zboża, nabiał i cukry, ciało staje się zakwaszone. Jeśli spożywasz zbyt dużo produktów spożywczych o wysokiej zawartości zasad, takich jak warzywa, owoce i owoce morza, ciało może stać się zbyt zasadowe. Równowaga jest kluczowa.

Jak poprawić zasadowość organizmu?

  1. Sprawdzaj regularnie poziom swojego pH.
  2. Pij dużo wody mineralnej.
  3. Usuń kwaśną żywność (nie chodzi tu o smak, lecz o zawartość kwaśnych minerałów).
  4. Zjadaj sałatę, szpinak i jarmuż.
  5. Staraj się nie spożywać przetworzonej żywności.
  6. Wyeliminuj napoje gazowane, cukry i kawę – zastąp je ziołową herbatą i zielonymi napojami, np. smoothie.
  7. Wymień mleczne produkty na mleko kokosowe lub migdałowe.
  8. Dodaj do diety zielone soki lub koktajle.

Poprawienie poziomu pH może wymagać trochę więcej przemyśleń, ale docenisz nagrodę za swój wysiłek. Poczujesz się bardziej energiczny i żywy, a ogólny stan zdrowia się poprawi.

Nie ma wątpliwości: to, co jesz, ma bezpośredni wpływ na twoje zdrowie. Ann Wigmore, założycielka znanego Instytutu Zdrowia Hipokratesa, powiedziała: „Jedzenie, które spożywasz, może być najbezpieczniejszą i najpotężniejszą formą medycyny lub najpowolniejszą formą trucizny”.


KGR