Płyty indukcyjne z linii SENSE ‒ odkryj swoją miłość do gotowania

0
141
wykwintny obiad na stole
Płyta indukcyjna utrzymuje stałą temperaturę gotowania lub smażenia | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Bezpieczeństwo, oszczędność czasu i energii oraz piękny design. Płyty indukcyjne Electrolux są praktyczne i cieszą oko. Dopasują się do wnętrza każdej kuchni – nowoczesnego i tradycyjnego. Innowacyjne rozwiązania, które stosuje szwedzka firma podczas projektowania płyt indukcyjnych, inspirowane są bogatym doświadczeniem szefów kuchni z najlepszych restauracji świata.

Płyty kuchenne z linii SENSES nie tylko wiedzą, w jakiej temperaturze gotować potrawy, ale harmonijnie współpracują z cichym okapem. Korzystanie z nich nie wymaga wysiłku i daje duże możliwości pasjonatom kuchni i odkrywcom nowych smaków.

Jak działa płyta indukcyjna? Pod elegancką, lśniącą ciemną powierzchnią, na której stawiamy naczynia do gotowania, znajdują się cewki wytwarzające szybkozmienne pole magnetyczne powodujące nagrzewanie się naczynia. Gdy podniesiemy garnek, po chwili szkło płyty jest chłodne. Można więc śmiało powiedzieć, że nie ma ryzyka, że doznamy oparzenia używając płyty indukcyjnej.

Płyty indukcyjne są energooszczędne i wykorzystują do 90 proc. wyprodukowanej energii do gotowania. Gotuje się na nich szybciej niż na płycie gazowej. Ich lustrzaną powierzchnię bardzo łatwo utrzymać w idealnej czystości.

Płyta indukcyjna SenseFry ‒ idealna do smażenia

Wielbiciele idealnie usmażonych potraw docenią właściwości płyty indukcyjnej SenseFry®. To nowoczesne urządzenie daje gwarancję, że każde danie będzie usmażone równomiernie na całej swojej powierzchni. Placki ziemniaczane, kotlety mięsne lub warzywne zyskają elegancki, złocisty kolor i chrupiącą skórkę.

Płyta indukcyjna serii 800 SenseFry® to gwarancja idealnego smażenia potraw. Wybieramy potrawę oraz stopień wysmażenia – można więc pokusić się np. o przygotowanie steku krwistego lub medium rare – średnio krwistego. Mięso nie wysuszy się ani nie przypali.

Płyta indukcyjna utrzymuje stałą temperaturę gotowania lub smażenia. Jest to bardzo pomocne jeśli chcemy przygotować idealnie usmażone naleśniki. Domownicy będą zachwyceni.

Płyta indukcyjna SenseBoil – kontroluj proces gotowania potraw

Kipiąca zupa czy wygotowana woda w garnku z makaronem to sytuacje, których nikt nie lubi. Płyta indukcyjna serii 600 SenseBoil® jest tak zaprojektowana, że rozpoznaje moment, gdy woda zaczyna się gotować i automatycznie redukuje moc grzania.

Płyta jest wyposażona w czujnik wrzenia, który wykrywa moment, gdy woda w garnku osiąga temperaturę 100 stopni Celsjusza. Obniża wtedy moc, a woda delikatnie się gotuje. Można więc powiedzieć, że czujnik wrzenia gwarantuje, że idealnie ugotujemy makaron. Będzie np. al dente zgodnie z zasadami włoskiej kuchni. Dodajmy, że na tej płycie możemy indywidualnie ustawić czas gotowania każdej potrawy.

Płyta indukcyjna SensePro® – łatwe i precyzyjne gotowanie

Płyty indukcyjne SensePro są bardzo proste w obsłudze. Steruje się nimi za pomocą dotykowego wyświetlacza, informacje są w języku polskim. Dotykamy panelu na płycie i wybieramy program, dostosowany do potrawy, którą właśnie przygotowujemy.

Płyta pomaga nam w gotowaniu. Automatycznie wykrywa obecność naczynia na swojej powierzchni. Dotykowy slider umożliwia precyzyjną regulację mocy grzania. Każde pole grzewcze ma indywidualny timer.

Funkcja gotowanie wspomagane upraszcza przygotowywanie potraw. Wystarczy iść za wskazówkami, które pojawiają sie na wyświetlaczu. I tak gdy np. chcemy ugotować jajka na miękko lub sypki ryż, wybieramy odpowiedni program, który przygotuje nam idealne potrawy.

Funkcja SousVide – dania jak z restauracji bez wychodzenia z domu

Płyta SensePro® zaskakuje wyrafinowanymi funkcjami. Można na niej przygotować potrawy metodą sous-vide, zarezerwowaną do tej pory prawie wyłącznie dla profesjonalnych kucharzy. Produkty – np. mięso, ryby lub warzywa – umieszcza się w próżniowo zamykanych torebkach, a następnie gotuje w kąpieli wodnej w precyzyjnie ustawionej, stałej temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania. Taka metoda przygotowania jedzenia pozwala wydobyć pełnię jego smaku i aromatu.

Płyta indukcyjna SensePro® krok po kroku przeprowadzi nas przez proces gotowania metodą sous-vide, ustawi odpowiednią temperaturę i pokaże, po jakim czasie np. soczysty stek będzie gotowy.

Ważną rolę gra tu bezprzewodowa termosonda, która mierzy temperaturę wnętrza potrawy i komunikuje się z płytą za pomocą anteny. Termosonda jest bezprzewodowa i nie wymaga baterii. To czułe urządzenie pozwala gotować metodą sous-vide, monitoruje temperaturę w naczyniu i wysyła sygnały, by płyta ją podwyższyła lub obniżyła. Czyli jeśli temperatura powinna wynosić podczas procesu obróbki cieplnej np. 57 stopni Celsjusza, możemy być pewni, że tak właśnie będzie.

Płyta indukcyjna SensePro® to gwarancja profesjonalnego przygotowania potraw w domowej kuchni.


Materiał partnera zewnętrznego