Kebab – turecki specjał, który zrobisz w domu

0
3028
Kebab
Kebab to nic innego, jak pieczone na ruszcie mięso, z którego na bieżąco odkrawane są małe, gotowe już kawałki. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Choć sięgamy po niego często, nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, jak przyrządzić go w domu. A przecież kebab nie musi być tylko szybkim daniem z budki. Jak przygotować ten turecki specjał we własnym domu?

Jakie mięso wybrać?

Kebab to nic innego, jak pieczone na ruszcie mięso, z którego na bieżąco odkrawane są małe, gotowe już kawałki. Rosnące zainteresowanie kuchnią turecką sprawiło jednak, że w wielu książkach kucharskich zaczęły się pojawiać zmodyfikowane przepisy na taki turecki specjał. Jakie mięsa można wybrać? W kuchni tureckiej, podobnie jak w Zahir Kebab, podstawową rolę odgrywa baranina. Coraz częściej jednak w potrwa o tej nazwie powstaje z mięsa kurczaka lub z cielęciny. To, jaki rodzaj mięsa wybierzemy, zależy już zatem tylko od naszych preferencji. Jak jednak przygotować smacznego kebaba we własnym domu? To proste!

Przepis na kebaba z kurczaka

W polskich domach ta wersja pojawia się najczęściej, od niej też zaczniemy. Domowy kebab z kurczaka powstaje z odpowiednio dobranych składników. Podstawa to filety z kurczaka (3-4 sztuki), jogurt (500 g), cebula, natka pietruszki oraz przyprawy: papryka chili, kmin rzymski, słodka papryka, sól i pieprz. Potrzebne będą też dodatki do mięsa: tortille, sos czosnkowy oraz takie warzywa, jak pomidor, papryka oraz sałata. Z tych składników powstanie wyborne danie, które oczaruje każdego. Jego przygotowanie warto rozpocząć od marynaty, składającej się z jogurtu oraz przypraw. Następnie do marynaty takiej należy włożyć pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, które po pewnym czasie będzie można nabić na drewniany patyczek. Taki składnik wystarczy już tylko włożyć do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po godzinie mięso będzie gotowe. Teraz wystarczy już tylko je pokroić, ułożyć na podgrzanej na patelni tortilli wraz z warzywami oraz sosem czosnkowym. Efekt? Wyborny.

Kebab z baraniny

A co z tymi, którzy postanowią trzymać się tureckiej tradycji i postawią na kebaba z baraniny? I tu ogromne znaczenie ma marynata, w której przez 2 godziny powinno poleżeć mięso przed nabiciem go na patyk. Marynata ta powstaje z cynamonu, kminu rzymskiego, pieprzu, tymianku, ostrej papryki, odrobiny przecieru pomidorowego oraz oliwy z oliwek. Zamarynowane kawałki mięsa (najlepiej o wielkości 2 na 2 cm) należy następnie nabić na wykałaczkę i upiec – najlepiej na grillu. Takie mięso, po mniej więcej 20 minutach pieczenia, można podać wraz z frytkami oraz sałatkami. W takim zestawie kebab stanie się daniem zdrowszym i znacznie bardziej wartościowym, będzie się też znacznie lepiej prezentował na naszych talerzach.

Kebab to danie niezwykle popularne, a jego smakiem możemy się dziś cieszyć w wielu polskich domach. Nie trzeba przecież wiele, by we własnej kuchni przygotować specjalność kuchni tureckiej w taki sposób, jaki nam i naszym bliskim najbardziej przypadnie do gustu.


Materiał partnera zewnętrznego