Short drinki – poradnik dla początkujących

0
2341
jak zrobić short drinki
Short drinki z założenia powinny mieć objętość 100 ml i nieco większą moc, dlatego nie używa się do nich składników rozcieńczających | fot.: Fotolia

Wcale nie musisz być barmanem, żeby serwować swoim gościom smakowite drinki. Wystarczy poznać ogólne zasady miksowania oraz kupić odpowiednie składniki (przyda się też kilka pomocnych sprzętów) a bez problemu w kilka minut wyczarujesz drinki, które dzięki smakom i odpowiedniej mocy alkoholu na długo pozostaną w pamięci uczestników imprezy.

Tego będziesz potrzebował

W pierwszej kolejności na pewno alkoholi. Dobrze by było, żeby w twoim barku oprócz wódki znalazły się również szlachetniejsze trunki np. rum. Jeśli budżet nie pozwala na takie zakupy- nawet na bazie samej wódki można stworzyć różnorodne drinki, zarówno mocne, jak i bardzo delikatne. Poza mocnymi alkoholami w koktajlach świetnie sprawdzają się słodkie lub owocowe likiery. Wybór jest ogromny – wszystko zależy od upodobań zaproszonych gości.

Z pewnością przyda się lód. Jeśli nie masz możliwości zrobienia go w domu, bez problemu można kupić gotowy w supermarketach lub na stacjach benzynowych. Zbyt gruby lód przed rozpoczęciem przyjęcia warto skruszyć.

Popularnymi i powszechnie stosowanymi dodatkami są soki i syropy owocowe. Zdecydowane minimum to sok pomarańczowy, sok lub syrop z czarnej porzeczki do tego jeszcze może być malinowy lub wiśniowy. Jeżeli wolisz egzotyczne smaki, możesz wybrać sok ananasowy lub napój kokosowy.

Powyższe składniki do baza do tzw, short drinków, podawanych w małych kieliszkach. Jeśli wśród gości przeważają wielbiciele delikatnych smaków, warto pomyśleć o czymś, co uzupełni koktajl. W tej roli najczęściej występuje woda mineralna lub napoje gazowane- najlepsze będą te o lekka kwaśnym smaku (np. Sprite) oraz tonic. Przydadzą się też dodatki smakowe: cytryna, cukier i sól.

Do mieszania możesz użyć profesjonalnego shakera lub wykorzystać jakiekolwiek naczynie z nakrętką np. sportowy bidon. Poza tym potrzebne jeszcze będą naczynia pozwalające na odmierzanie właściwych ilości składników. W tej roli mogą wystąpić kieliszki lub szklanki o sprawdzonej pojemności.

Co z czym i w jakich proporcjach

Można oczywiście korzystać ze sprawdzonych przepisów i serwować tak zwane klasyki. Ale znacznie ciekawiej jest poszukać własnych mieszanek. Poza tym, że masz szansę zaskoczyć gości nowymi smakami, zaletą jest fakt, że nikt nie będzie mógł wykazać, że jakiś koktajl przygotowałeś nieprawidłowo.

Podstawowa zasada mieszania lekkich drinków jest dość prosta: 30- 50 ml białego alkoholu (wódka albo rum) + 10- 20 ml likieru smakowego, (mogą być dwa różne), do tego koniecznie lód, cytryna i cukier, a całość uzupełniamy sokiem owocowym lub napojem (ewentualnie jednym i drugim). Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, żeby smaki się połączyły. Jeśli drink jest zbyt kwaśny- dodaj cukru, zbyt słodki- cytryny, a gdy jest zbyt mocny- trzeba uzupełnić wodą lub napojem. Na początek lepiej łączyć smaki, o których wiemy, że do siebie pasują- inspiracją mogą być ulubione lody lub desery owocowe np. wódka + likier waniliowy+ sok jabłkowy, wódka+ likier kokosowy+ sok ananasowy, wódka+ likier pomarańczowy+ lemoniada.

Short drinki z założenia powinny mieć objętość 100 ml i nieco większą moc, dlatego nie używa się do nich składników rozcieńczających (wody i napojów gazowanych). Zamiast soków stosuje się też raczej skoncentrowane syropy, które mają intensywniejszy smak.

Jak widać przyrządzanie smacznych drinków naprawdę nie jest niczym trudnym. Oczywiście potrzeba praktyki, żeby dojść w tej dziedzinie do perfekcji i mieszać składniki zupełnie intuicyjnie. Niemniej naprawdę warto spróbować, zwłaszcza, że tego typu próby również mają swoje przyjemne strony.


ALA