Tosty z buraczanym hummusem – na dobry początek dnia

Buraki to smaczne, bogate w kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes warzywo, często jednak niedoceniane i wykorzystywane jedynie do tradycyjnych potraw, np. barszczu. Szczególnie...
Ciasta artystyczne

Torty okolicznościowe jak dzieła sztuki

Artystyczne wypieki podbiły polski rynek, a oferta pracowni cukierniczych jest niezwykle bogata. Cukiernicy są w stanie zrealizować każde, nawet najbardziej wymagające, zamówienie. Dla dzieci torty...

Tajemnicza nazwa i prostota przygotowania, czyli co kryje się pod nazwą...

Ta zagadkowa, wywodząca się od francuskiego czasownika „fondre” („roztapiać się”) nazwa, może sugerować, że jest to trudne w wykonaniu, wysublimowane danie kuchni francuskiej. Otóż...
Czekolada na gorąco z malinami

Na przekór jesiennej aurze – przepis na gorącą czekoladę z malinami

Upalne, letnie dni i ciepłe wieczory na dobre odeszły w zapomnienie. Dlatego właśnie teraz, gdy aura za oknem nie nastraja pozytywnie, warto zafundować sobie...
tiramisu

Kulinarna podróż do Włoch

Włochy to raj piękny, słoneczny, pełen urokliwych zakątków i historycznych miejsc. Kto raz odwiedzi to miejsce, na pewno będzie chciał tam wrócić. Jest to...
polskie smaki

Polskie smaki: lubimy kwaśne

Jakie potrawy smakują nam najlepiej? Okazuje się, że kwaśne. To smak, który często obecny jest w naszej kuchni i to jego też szukamy w...
jak parzyć kawę

Rób kawę jak barista

W zaciszu własnego domu można przyrządzić wyjątkową kawę, tak jak profesjonalny barista. 90 proc. smaku zyskujemy świeżym zmieleniem. Co zresztą? Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych...
kuchnia chińska

Tajemnice kuchni chińskiej

Wystarczą trzy podstawowe składniki i to dzięki nim potrawy zyskują zupełnie inny smak. Imbir, czosnek i por – to podstawowe składniki chińskich dań. Jak...
Koktajl z jeżyn z powidłami śliwkowymi

Przywracamy lato! Postaw na proste i smaczne koktajle

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, tym bardziej warto przypomnieć sobie smaki lata i wykorzystać sezonowe owoce. Koktajle na bazie malin i jeżyn są pyszne...

Zdrowy smak natury: sycący krem z batatów i pieczonej papryki z...

Sezon na paprykę w pełni, warto więc wykorzystać jej walory smakowe nie tylko sporządzając tradycyjne leczo, czy znane faszerowane papryczki, ale na inne sposoby,...

Najnowsze