Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, leczenie i dieta

0
1218
wrzodziejące zapalenie jelita grubego
W przypadku nieswoistych zapaleń jelit kluczowe jest przestrzeganie diety, dzięki której możliwe jest ograniczenie niepożądanych objawów i wznów choroby | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Nieswoiste zapalenie jelit, do którego zalicza się również wrzodziejące zapalenie jelita grubego, jest grupą chorób przewlekłych, o nie do końca zbadanej przyczynie występowania. Propagowaniem wiedzy na temat tych chorób zajmuje się w Polsce Towarzystwo „J-elita”.

Jakie są symptomy choroby?

Proces chorobowy obawia się zapaleniem błony śluzowej jelita grubego. Wśród typowych objawów, na które skarżą się pacjenci ze stwierdzoną przypadłością wrzodziejącego zapalenia jelita grubego pojawiają się takie symptomy jak:

  • silne bóle brzucha,
  • częste biegunki (nawet kilkanaście na dobę),
  • krew w stolcu,
  • utrata wagi,
  • afty w jamie ustnej.

Choroba dotyka najczęściej osoby młode, pomiędzy 15. a 30. rokiem życia. Coraz częściej dotyka również pacjentów pediatrycznych. Pojawia się również w grupie wiekowej 55-65 lat. Więcej na temat choroby i sposobów łagodzenia jej przebiegu można poczytać na stronie http://wybieramprobiotyk.pl/2018/12/04/wrzodziejace-zapalenie-jelita-grubego-dieta/.

W procesie leczenia często stosuje się leki immunosupresyjne, przeciwbakteryjne i biologiczne.

Jaką dietę należy stosować w przypadku tej jednostki chorobowej?

W przypadku nieswoistych zapaleń jelit kluczowe jest przestrzeganie diety, dzięki której możliwe jest ograniczenie niepożądanych objawów i wznów choroby. Dieta osoby cierpiącej na wrzodziejące zapalenie jelita grubego powinna być przede wszystkim różnorodna, bogata w składniki odżywcze i pozbawiona roślin wzdymających, które tylko nasilają nieprzyjemne dolegliwości. Świetnym uzupełnieniem urozmaiconego jadłospisu są probiotyki, które zasiedlają jelita podatne na stan zapalny korzystnymi szczepami bakterii. Wśród produktów zalecanych w okresie remisji znajdują się takie produkty jak zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, świeże masło czy olej rzepakowy. Wskazane jest też spożywanie delikatnego, chudego mięsa z kurczaka i indyka czy królika. Dietetycy zalecają spożycie ryb takich jak sola, śledź, makrela czy dorsz. Na bakterie jelitowe dobrze działają również produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir, śmietana czy zsiadłe mleko. Wśród produktów przeciwwskazanych znajdują się produkty takie jak tłusta wieprzowina, tłuste wędliny, warzywa wzdymające słodycze, a także utwardzona margaryna czy smalec. Nietrudno się domyślić, że w przypadku nieswoistych zapaleń jelit niewskazane jest także spożywanie słodkich napojów gazowanych czy żywności typu fast food. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie małych posiłków, a często – w ten sposób chory wspiera procesy trawienne organizmu, jak również ogranicza pojawienie się nieprzyjemnych dolegliwości.


Materiał partnera zewnętrznego