Smak jagód w domowych przepisach – zobacz, jak wykorzystać w kuchni te owoce!

0
1118
jagody w koszyczku
Sezon na jagody to okazja, aby wykorzystać w kuchni te owoce i cieszyć się ich smakiem na wiele sposobów | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Sezon na jagody zaczyna się w czerwcu i nie trwa zbyt długo, dlatego warto czerpać pełnymi garściami z tych darów natury. Jagody dają ogromne pole do kulinarnych popisów. Można z nich przygotować zarówno słodkie desery, jak i dania obiadowe. Sprawdź, jak wykorzystać jagody w swojej kuchni!

Pierogi z jagodami

Pierogi występują w wielu wariantach smakowych, jednak latem warto pokusić się o przygotowanie wersji na słodko. Pierogi z jagodami mogą stanowić pyszne i sycące danie obiadowe. Delikatne ciasto, lekko kwaśny smak owoców przełamany słodką śmietanką… Brzmi jak przepis na idealne pierogi! Ich przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne, zajmuje mniej niż 1 godzinę. Pierogi z jagodami to doskonały pomysł na letni obiad, który nasyci wszystkich domowników. Wystarczy tylko przyrządzić tradycyjne ciasto, nadziewając je jagodami posypanymi cukrem. Niebo w gębie!

Domowe jagodzianki

A może domowe jagodzianki? Nic nie smakuje tak dobrze, jak samodzielnie przygotowane wypieki! Mogą występować w różnych wariantach, na przykład z lukrem lub cukrem pudrem. Wszystko zależy od dostępnych składników i naszych preferencji smakowych. Domowe jagodzianki najlepiej smakują z dużą ilością jagód, posypanych cukrem wanilinowym. Tak naprawdę mamy pełną dowolność – wypieki z tymi owocami mogą występować w wersji mini lub w formie dużych bułeczek, które możemy zabrać do pracy lub szkoły. Doskonale smakują do popołudniowej kawy lub herbaty, a także jako deser dla całej rodziny!

Sernik jagodowy bez pieczenia

Sernik jagodowy na zimno jest słodki, a jednocześnie orzeźwiający. Podstawą ciasta bywają niekiedy herbatniki, jednak równie dobrze można wykorzystać tradycyjne kruche ciasto. Masa serowa składa się tylko z kilku składników, czyli twarogu, cukru pudru, śmietanki i żelatyny. Sernik doskonale smakuje z nutką wanilii, dlatego warto wykorzystać na przykład Cukier wanilinowy WINIARY. Wierzch ciasta powinien być bogato udekorowany jagodami, można je dodatkowo posypać cukrem pudrem. To wykwintny, a jednocześnie prosty deser – nie tylko na letni dzień!

Tartaletki czekoladowo-budyniowe z jagodami

Małe tartaletki to doskonała alternatywa dla tradycyjnej tarty. Nadzienie można przygotować z zaledwie kilku składników, czyli budyniu o dowolnym smaku (na przykład czekoladowym), czekolady gorzkiej oraz oczywiście jagód. Nic więcej nie potrzeba, aby stworzyć znakomity deser dla całej rodziny. Tartaletki mogą stać się popisowym deserem na podczas rodzinnego spotkania. Aby jeszcze ciekawiej prezentowały się na stole, warto posypać je wiórkami z białej czekolady i udekorować listkami mięty. W ten sposób niemal nikt im się nie oprze!

Makaron z jagodami

Makaron z owocami to smak dzieciństwa. Przeważnie przygotowujemy go z truskawkami, jednak tym razem warto pokusić się o małe urozmaicenie i wykorzystać pyszne jagody. Aby stworzyć to danie, wystarczy tylko kilka składników, czyli makaron, ser twarogowy, śmietanę, cukier puder i oczywiście jagody. Jak przygotować makaron z jagodami? Należy ugotować cienki makaron, posypać twarogiem i polać sosem ze zblendowanych jagód, śmietanki oraz cukru pudru. Danie będzie pięknie prezentować się na stole, dzięki kontrastowym kolorom – ciemnofioletowy sos i biały twaróg tworzą apetyczny duet. To zdecydowanie bardzo proste, mało pracochłonne i znakomite danie dla całej rodziny.

Sezon na jagody to okazja, aby wykorzystać w kuchni te owoce i cieszyć się ich smakiem na wiele sposobów. Z ich wykorzystaniem możemy przyrządzić chociażby pyszne pierogi z jagodami, domowe jagodzianki czy wyśmienite ciasta, które przypadną do gustu zarówno dużym, jak i małym łasuchom!


Materiał partnera zewnętrznego