
Kiedy mowa o cholesterolu, zazwyczaj mamy na myśli ten, który negatywnie wpływa na nasz organizm i przyczynia się do powstawania wielu chorób. Jednak warto wiedzieć, że w parze z nim idzie również cholesterol pozytywnie działający na organizm człowieka. Jeśli więc nie wiesz, czym jest HDL i dlaczego to tak istotne, by naturalnie podnieść jego poziom, to koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.
Który cholesterol jest dobry?
Cholesterol, jak wiadomo, to związek chemiczny, który składa się z lipidów. Jest potrzebny do trawienia pokarmów, ale również do produkowania hormonów. Jednak tutaj duet idealny rozdziela się na 2 części, czyli cholesterol HDL oraz LDL. Ten ostatni, zły, odpowiedzialny jest między innymi za miażdżycę, nadciśnienie i szereg innych chorób. Najczęściej jednak zwycięża nad dobrym, dlatego artykuły i wywiady z lekarzami podkreślają znaczenie cholesterolu LDL.
HDL (dobry lipid) jest pomijany, a szkoda, gdyż podwyższenie jego stężenia to klucz do zachowania nie tylko dobrego zdrowia, ale i długiego życia, czy ustrzeżenia się przed groźnymi chorobami.
Jak podwyższyć cholesterol HDL?
Wiadomo, że dieta jest najważniejsza, jeżeli chcemy zachować nie tylko dobre zdrowie, ale i zapobiec schorzeniom. Dlatego, by podnieść poziom cholesterolu HDL, należy poznać produkty spożywcze sprzyjające jego produkcji.
Na pierwszym miejscu naszej piramidy żywienia muszą się znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli:
- awokado (można wykorzystać je zamiast masła lub zrobić pastę na kanapki),
- oliwę z oliwek (dodajemy do sałatek i smażenia),
- olej rzepakowy i słonecznikowy,
- ryby,
- orzechy i pestki dyni lub słonecznik (idealne do sałatek lub do podgryzania w czasie pracy).
Na drugim miejscu ulokujmy jedzenie zawierające dużo rozpuszczalnego błonnika. Możemy zajadać się:
- kanapkami z pełnoziarnistego pieczywa,
- roślinami strączkowymi na lunch,
- sałatkami z owoców i warzyw,
- śniadaniami w postaci owsianki.
Jeżeli nie wyobrażamy sobie dnia bez kubka kawy, zastąpmy na przykład poranną filiżankę espresso, mocną kawą zbożową z dodatkiem mleka owsianego lub migdałowego.
Na trzecim miejscu piramid, usytuujmy posiłki, które zawierają polifenole:
- jagody, borówki, maliny, owoce leśne,
- zielona herbata,
- prawdziwe ciemne kakao,
- sok z żurawiny (nie syrop).
Pamiętajmy też, by do minimum ograniczyć spożycie smażonego i krwistego mięsa. Jeżeli nie wyobrażamy sobie obiadu bez dodatku kotleta, możemy przygotować go na parze i spożyć z obfitą porcją surówki lub warzyw.
Jak zmienić styl życia, by podwyższyć poziom dobrego cholesterolu?
Sama dieta to tylko krok do zdrowia i podwyższenie poziomu HDL. Jeżeli naprawdę chcesz zacząć robić coś pożytecznego dla swojego organizmu, musisz uprawiać sport.
Na sam początek spróbuj:
- Jogi połączonej z medytacją.
- Codziennych spacerów.
- Regularnej jazdy na rowerze.
- Pływania w basenie.
- Gry w golfa albo tenisa.
Najważniejszy jest jednak zdrowy rozsądek. Nie poleca się więc natychmiastowej zmiany diety lub zwiększenia codziennej aktywności fizycznej. Zmiany można wprowadzać stopniowo.
Na przykład ograniczyć smażone obiady do 3 w tygodniu lub zamiast paczki chipsów, zjeść garść orzechów i sałatkę owocową. Więcej cennych informacji na temat HDL można przeczytać w tym artykule: https://dietadlaserca.pl/artykuly/wszystkie/jak-zwiekszyc-poziom-cholesterolu-hdl/.
Materiał partnera zewnętrznego