Cebula remedium na wiele dolegliwości

1
296
Cebula na zdrowie
Regularne spożycie cebuli może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Dieta bogata nie tylko w cebulę, ale również w czosnek zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, nerek oraz jajników | fot.: Fotolia

Cebula to nieodłączny element naszej codziennej diety, ponieważ dodawana jest do wielu potraw, jednak od tysięcy lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej jako środek na wiele dolegliwości. To bardzo dobre źródło witaminy C, która działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie walcząc z wirusami wywołującymi m.in. przeziębienie oraz grypę. Jakie inne cenne dla zdrowia właściwości wykazuje to niezwykłe warzywo?

Profilaktyka antynowotworowa

Regularne spożycie cebuli może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Dieta bogata nie tylko w cebulę, ale również w czosnek zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, nerek oraz jajników. Bardzo ważną substancją znajdującą się w cebuli jest kwercetyna, która wspomaga walkę z alergią, jednak w skuteczny sposób pomaga również zmniejszyć ryzyko rozwoju raka trzustki, który obecnie zagraża życiu zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

Układ sercowo-naczyniowy i pokarmowy

Liczne substancje znajdujące się w cebuli pomagają rozrzedzić krew, zapobiegając tym samym tworzeniu się zakrzepów. Regularne spożycie cebuli pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę. Dzięki dosyć dużej ilości żelaza cebula pomaga wyregulować ciśnienie krwi, natomiast znajdujące się w tym warzywie żelazo ochrania organizm przed chorobą niedokrwienną, czyli anemią. Substancje aktywne znajdujące się w cebuli wpływają niezwykle korzystnie na układ pokarmowy, ponieważ wspomagają usuwanie z organizmu toksyn oraz zbędnych produktów przemiany materii. Oprócz tego cebula pomaga uporać się z męczącymi wzdęciami oraz zaparciami, jednak aby nie podrażnić żołądka, warto ją poddać obróbce termicznej, ponieważ w surowej postaci jest dosyć ostra w smaku, przez co może wywołać w żołądku prawdziwą rewolucję. Osoby, które mają problemy z woreczkiem żółciowym lub wątrobą nie powinny w ogóle sięgać po surową cebulę, ponieważ jej spożycie może niestety nasilić nieprzyjemne objawy. W takiej sytuacji konieczna może się okazać wizyta u lekarza, który w celu załagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości przepisze odpowiednie medykamenty.

W walce z trądzikiem oraz bliznami

Rozgotowana cebula to idealne remedium na problemy skórne, jednak w jaki sposób należy ją wykorzystać? Wystarczy przygotować z niej leczniczy okład, który pomoże zmniejszyć widoczność zmian trądzikowych (zaskórniki, wypryski), a także pomoże pozbyć się czyraków oraz wrzodów skórnych. Po taki leczniczy okład warto również sięgnąć przystanie zapalnym żylaków, a także podczas różnego rodzaju oparzeń oraz odmrożeń. Wiele osób obawia się tego, iż na skórze mogą pojawiać się szpecące blizny, jednak warto wiedzieć o tym, iż substancje znajdujące się w cebuli pomagają zapobiegnąć pojawianiu się skórnych blizn. Niezwykle ważne jest również to, iż cebula bardzo dobrze radzi sobie z bliznami, które aktualnie znajdują się na skórze, ponieważ pomaga zmniejszyć ich widoczność.


KPA