Kim jest kiper i jakie kursy trzeba przejść, aby się nim stać?

0
977
Sommelier
Kiper zwany także sommelierem jest to osoba, która swoje zawodową karierę poświęca na degustowaniu smaku, węchu i jakości trunków z procentami w składzie | fot.: stock.adobe.com

Zastanawiałeś się kiedyś jak to jest profesjonalnie i zawodowo pić (a raczej smakować) alkohol? Jakkolwiek to nie zabrzmi, każde hobby można przekuć w wykwalifikowaną i mistrzowską czynność. Jest wiele okazji w których towarzyszy nam alkohol. Jednak jak go wybrać, czym się kierować, czy cena jest najważniejsza i na co zwracać szczególną uwagę? Na te wątpliwości i pytania może pomóc nam niedoceniana profesja zawodowych kiperów.

Kim jest kiper?

Kiper zwany także sommelierem jest to osoba, która swoje zawodową karierę poświęca na degustowaniu smaku, węchu i jakości trunków z procentami w składzie.
Głównym zadaniem kipera jest odróżnienie dobrego jakościowo napoju na podstawie smaku, węchu, koloru, jednak równie ważna jest wiedza jaki trunek dopasować do jakiego dania. Często kiperów możemy spotkać w dobrych restauracjach, które serwują wyśmienite dania z idealnie dopasowanym napojem, który podkreśli walory smaków dania i uzupełni go.

Cechy dobrego kipera

Aby zostać profesjonalnym Kiperem, osoba taka powinna wyróżniać się szczególną wrażliwością smaku i węchu. Kubki smakowe przyszłego kipera powinny być wyczulone na dokładne rozróżnianie smaków takich jak gorzkawość, słoność, słodkość, kwaśność itp. Jednak nie są to jedyne cechy jakimi powinien się wyróżnić degustator napojów alkoholowych. Dobry kiper to osoba zaznajomiona z zasadami produkcji konkretnych gatunków alkoholi, z jakich surowców i jakiego pochodzenia są składniki. Szczególnie ważna jest historia trunków oraz profesjonalne podejście do zawodu degustatora. Kiper czy degustator to specjalista, który potrafi idealnie wskazać temperaturę serwowania dla konkretnego trunku czy też w czym go podawać, tak by napój alkoholowy smakował najlepiej. Degustować i smakować można wiele rodzajów alkoholu takich jak wino, piwo, whisky, brandy, a nawet kawy. Paleta zainteresowań oraz możliwości jest nieskończona.

Jak zostać kiperem?

Aby zostać kiperem, wskazane jest podjęcie się kursu kiperskiego. Profesjonalny kurs przyszłemu kiperowi pozwoli zapoznać się z teoretycznymi zagadnieniami tej profesji. Wybierając odpowiednie szkolenie dobrze jest zwrócić uwagę na kilka aspektów. Dobry kiper po ukończeniu kursu zapoznany będzie z historią wybranego trunku alkoholowego, metodami jego wytwarzania oraz pochodzenia surowców z których dany napój jest produkowany. Ważnym aspektem kursu jest poznanie sztuki degustacyjnej, która wyznacza prawidłowość wykonywania tego zawodu. Każdy z trunków alkoholowych wymaga innej techniki smakowania, dlatego program kursu powinien być na tyle rozwinięty, by przyszłemu kiperowi dał możliwość swobodnego poruszania się i wypowiadania się w kwestii gatunków i rodzajów napoju. Integralną częścią kursu jest oczywiście nie tylko teoria, ale również praktyka. Mentor, który przekazuje wiedzę młodym kiperom, powinien stawiać na sensoryczne doświadczenie kursantów.
Kursy kiperskie kończą się wydawaniem certyfikatu, który potwierdza ukończenie danego etapu edukacji.

Poszerzenie swojej wiedzy i pasji do napoi alkoholowych, pozwala na otwarcie nowych możliwości w życiu kipera. Pasja może przerodzić się w zawodową przygodę w winnicach czy dobrych restauracjach lub po prostu możesz zostać profesjonalnym hobbystom i doradzać swoim bliskim na co zwracać uwagę wybierając dobry trunek i z czym go łączyć. Nie wskazane jest, aby dobry kiper rozpraszał swoje zmysły intensywnymi i ciężkimi smakami takimi jak papierosy czy ostre potrawy. Pasje jednak wymagają wyrzeczeń.

KBE