Jakie produkty spożywcze pomogą Ci zadbać o kondycję Twoich roślin?

0
107
kwitnące róże tajemniczy ogród
Zadbane rośliny to wizytówka każdego ogrodu | fot.: stock.adobe.com

Zadbane rośliny to wizytówka każdego ogrodu, balkonu lub parapetu. Każda osoba, które hoduje kwiaty lub warzywa i owoce, wie jak ciężko jest czasem doprowadzić do obfitych plonów. Choćby nawożenie roślin może być uciążliwe. W sklepach ogrodniczych jest naprawdę wiele różnych nawozów, które mają za zadanie poprawić kondycję każdej rośliny. Jednak wcale nie trzeba kupować nawozów, aby kwiaty wyładniały. Można skorzystać z produktów, które mamy w kuchni. Jakich?

Skorupki z jajek – nawóz i broń przeciw ślimakom

Skorupki z jajek to świetne źródło wapnia, który jest cennym składnikiem mineralnym dla roślin. Można je stosować jako nawóz na glebach o odczynie zasadowym, ale też świetnie się sprawdzą do odkwaszania gleby. Pokruszonymi skorupkami można nawozić pomidory, cukinie, cebulę, kapustę i fasolę. Taki naturalny nawóz sprawdzi się też do pielęgnacji piwonii, lawendy, dereni, roślinach na skalniakach czy nawet winorośli. Także rośliny doniczkowe, oprócz azalii, paproci i storczyków, możemy nawozić wrzucając do doniczki pokruszone skorupki. Na gruncie można rozsypać większe kawałki skorupek wokół roślin, aby zapobiec zjedzeniu ich przez żarłoczne ślimaki. Po prostu nie lubią one pełzać po chropowatych i ostrych powierzchniach, a także trudno im zachować równowagę na rozbitych skorupkach. Dlatego można powiedzieć, że tworzą one naturalną barierę ochronną.

Nawóz z drożdży piekarskich

Także drożdże piekarskie można wykorzystać jako nawóz do roślin. Dzięki zawartości witamin z grupy B, żelazu, aminokwasom i węglowodanom przyspieszą wzrost roślin oraz będą działać stymulująco na system korzenny. Drożdże wnikają w korzenie, dzięki czemu chronią je również przed mikroorganizmami żyjącymi w glebie. Drożdżami można podlewać roślin, ale też opryskiwać ich liście w celu ochrony ich przez mikroorganizmami zasiedlającymi łodygi. Żeby zrobić nawóz lub oprysk z drożdży wystarczy wsypać pokruszoną kostkę drożdży (100 g) do wiadra z 10 litrami ciepłej wody. Całość trzeba wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie można nim podlewać kwiaty. Warto wiedzieć, że woda nie musi być czyta. Może to być woda po gotowanych warzywach. Jeśli 10 l nawozu to dla nas za dużo warto zmniejszyć proporcje roztworu np. 1/5 kostki na 2 litry wody.

Gnojówka z pokrzywy

Obecnie suszoną pokrzywę wykorzystuje się do picia jako herbatę ziołową. Jednak można też świeże liście dodawać do sałatek. Ta roślina ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, które także przydadzą się w pielęgnacji ogrodowych kwiatów. Gnojówka ze względu na specyficzny zapach polecana jest do pielęgnacji przydomowego ogrodu. Wystarczy zebrać 1 kg pokrzyw i w wiadrze lub beczce zalać je 10 l wody. Pojemnik nie może być metalowy, aby rośliny nie straciły swoich właściwości. Taką mieszaninę odstawiamy na 14-20 dni. Kiedy pokrzywa sfermentuje będzie świetnym środkiem odżywczym dla innych roślin uprawianych w ogrodzie.

Jak widać wcale nie trzeba kupować drogich i wymyślnych nawozów, skoro w kuchni lub w ogrodzie możemy mieć produkty, które idealnie sprawdzą się do pielęgnacji ogrodu czy kwiatów doniczkowych. A nawet naturalny nawóz będzie dla nich zdrowszy i może działać bardziej odżywczo.

NMI