Nietypowe funkcje maszynki do mięsa. Jak wykorzystać to urządzenie?

0
193
Pieczeń przygotowana przy użyciu maszynki do mięsa
Maszynka do mięsa przez większość z nas jest kojarzona wyłącznie ze swoim pierwotnym przeznaczeniem: mieleniem mięsa. Czy słusznie? Niekoniecznie! | fot.: materiał partnera zewnetzrnego

Kotlety mielone, klops, pieczeń rzymska, pasztet – to właśnie te dania zapewne przyszłyby Ci na myśl jako pierwsze, gdyby ktoś zapytał Cię, co można przygotować przy użyciu maszynki do mięsa. To doskonałe, tradycyjne potrawy, jednak warto pamiętać, że maszynkę do mielenia mięsa możesz wykorzystać także podczas przygotowywania dań warzywnych, a nawet deserów. W tym tekście podpowiadamy, jak to zrobić.

Z tekstu dowiesz się:

  • dlaczego maszynka do mięsa powinna znaleźć się w kuchni wegetarianina,
  • czy maszynka do mięsa może się przydać przy tworzeniu dań deserowych.

Maszynka do mięsa przez większość z nas jest kojarzona wyłącznie ze swoim pierwotnym przeznaczeniem: mieleniem mięsa. Czy słusznie? Niekoniecznie! Rzeczywiście warto używać jej do tego celu, choćby po to, aby uniknąć kupowania gotowego mielonego mięsa paczkowanego, które zwykle jest gorszej jakości. Maszynka do mielenia mięsa ma jednak wiele innych zastosowań. Jakich? Czytaj dalej!

Maszynka do mięsa, ale bez mięsa?

Jesteś pełnoetatowym wegetarianinem, starasz się ograniczać mięso albo po prostu chciałbyś zacząć zdrowiej się odżywiać? Pojawienie się w Twojej kuchni maszynki do mielenia mięsa wcale nie musi oznaczać odwrotu od Twoich postanowień. Wręcz przeciwnie! Jej użycie bardzo ułatwi i przyspieszy przygotowywanie potraw, które śmiało można uznać za zdrowe.

Właśnie ugotowałeś bulion i zastanawiasz się, co zrobić z pozostałych z gotowania jarzyn? Jeśli zmielisz je z dodatkiem ugotowanych warzyw strączkowych – grochu, fasoli, soczewicy – możesz upiec fantastyczny roślinny pasztet! Przez maszynkę przekręcisz także jajka i twaróg na doskonałe pasty kanapkowe.

Śniadanie i kolację mamy już załatwione, ale co z obiadem? Ugotowana soczewica i pieczarki albo ziemniaki i twaróg – wrzucasz je do maszynki i farsz do pierogów, naleśników czy krokietów gotowy! Do obiadu wypadałoby podać jakąś surówkę – w końcu próbujesz zdrowo się odżywiać. Przeraża Cię jednak czasochłonne tarcie na tarce całego mnóstwa warzyw? Maszynka do mięsa poradzi sobie również z tym problemem! Dzięki szatkownicy z wymiennymi bębnami bez problemu posiekasz nawet sporą ilość warzyw w ciągu kilku minut.

A co do picia? Chociaż być może trudno w to uwierzyć, maszynka do mięsa może Ci także posłużyć do wyciskania soków. Dzięki specjalnej końcówce do wyciskania miękkich owoców będziesz mógł się cieszyć pysznym, świeżym sokiem owocowym lub pomidorowym – jeśli odpowiadają Ci bardziej wytrawne smaki.

Maszynki do mielenia mięsa w służbie deserom

Pewnie zastanawiasz się, co maszynka do mięsa może mieć wspólnego z deserami? Okazuje się, że bardzo wiele! Korzystając z tego urządzenia, zmielisz twaróg na puszystą sernikową masę, a także mak, który posłuży Ci do tradycyjnego makowca i innych słodkich deserów. Przekręcone przez maszynkę świeże owoce wykorzystasz do przygotowania domowego sorbetu lub sosu owocowego, którym polejesz naleśniki. Dzięki końcówce do wyciskania miękkich owoców wyciśniesz natomiast świeży sok, który posłuży Ci do przygotowania domowego kisielu czy galaretki. Twoja rodzina i znajomi będą zachwyceni!

Do czego można użyć maszynki do mielenia mięsa? Naszym zdaniem do wszystkiego! Śniadanie, obiad, kolacja, a nawet deser – użycie maszynki może ułatwić Ci przygotowanie każdego z tych dań. Jeśli potrzebujesz innych kuchennych pomocników, wejdź na stronę www.zelmer.pl i poznaj także inne sprzęty AGD, które ułatwią Ci przygotowywanie codziennych posiłków.


Materiał partnera zewnętrznego