Benzynowa kuchenka turystyczna – rozwiązanie dla nielubiących kompromisów!

0
120
Gotowanie na kuchence turystycznej
Gdy planujesz wyjazd, jednym z najważniejszych aspektów Twojej wyprawy, obok miejsca i transportu, jest pożywienie. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Gdy planujesz wyjazd, jednym z najważniejszych aspektów Twojej wyprawy, obok miejsca i transportu, jest pożywienie. Jeśli nie zamierzasz jadać w restauracjach lub barach, jest to kwestia chyba najbardziej złożona, gdyż zaplanować musisz nie tylko potrawy, jakie chcesz spożywać, ale także sposób ich sporządzenia. Możesz zdecydować się na suchy prowiant, który nie wymaga podgrzewania. Innym sposobem będzie samodzielne przygotowanie pożywnego posiłku (lub zakupienie gotowego) i podgrzanie go na miejscu. Najciekawszym rozwiązaniem jest zabranie ze sobą składników i przygotowanie posiłku na miejscu. Do tego niezbędna będzie kuchenka turystyczna.

Na rynku dostępne są różne odmiany kuchenek, różniące się od siebie sposobem zasilania, m.in. kuchenki na paliwo płynne, na naboje, na paliwo stałe czy kuchenki elektryczne. Przedstawiamy zalety jednego z rozwiązań, które sprawdza się w najbardziej wymagających warunkach – benzynowej kuchenki turystycznej!

Dlaczego warto zainwestować w benzynową kuchenkę turystyczną?

Do użytkowania palnika kuchenki potrzebujemy oczywiście benzyny, z której nabyciem podczas podróży nie powinniśmy mieć problemu. Butlę można w razie potrzeby uzupełnić benzyną dostępną na stacji paliw. Jest to jeden z najbardziej wydajnych sposobów zasilania kuchenek turystycznych. Jeśli chodzi o obsługę kuchenki, nie sprawia ona zwykle problemów. Ręcznie, naciskając specjalną pompkę, produkuje się ciśnienie pozwalające przemieścić paliwo do palnika. Przeszkodą nie jest także kilkudziesięcio stopniowy mróz ani duża wysokość – kuchenki turystyczne na paliwo ciekłe są zatem najlepszym rozwiązaniem w wymagających warunkach.

Jakie są zalety kuchenek na benzynę?

Kuchenka turystyczna na paliwo płynne jest rozwiązaniem bezkompromisowym, gdyż pozwala na gotowanie w najtrudniejszych warunkach. Jedną z największych zalet benzynowej kuchenki turystycznej jest duża wydajność. Palnik o dużej mocy pozwala na szybkie ugotowanie lub podgrzanie pokarmu (musimy jednak poświęcić trochę czasu na rozgrzanie się kuchenki). Kuchenka benzynowa jest więc odpowiednia do sporządzenia różnego rodzaju potraw, nawet tych skomplikowanych. Kuchenki benzynowe są małe i mają stosunkowo niewielką masę, choć wyższą niż inne rozwiązania, m.in. kuchenki gazowe. Transport tego typu kuchenek nie jest uciążliwy, można je zabrać do różnych środków transportu, także do samolotu, co nie jest możliwe w przypadku kartuszy do wyżej wspomnianej kuchenki gazowej. Choć cena samej kuchenki jest wyższa w zestawieniu z kuchenką gazową, samo użytkowanie, a dokładnie uzupełnianie zapasów benzyny, wymaga mniejszych nakładów finansowych.

Co można ugotować na benzynowej kuchence turystycznej, co jeszcze warto spożywać?

Jeśli benzynową kuchenkę turystczną zabieramy w długą podróż, podczas której każdego dnia pokonujemy dziesiątki kilometrów, bardzo ważne jest zaplanowanie zbilansowanej diety wysokoenergetycznej. Powinny to być przede wszystkim produkty bogate w cukry oraz wysokobiałkowe. Oprócz pożywnych gotowanych posiłków, będziemy potrzebować wysokokalorycznych przekąsek, np. bakalii czy drobnych produktów mięsnych. Spożywanie ich co kilka godzin, zapewni nam potrzebną energię. Idealnym rozwiązaniem wydaje się używanie kuchenki do sporządzenia głównego posiłku dnia i ewentualnego ugotowania herbaty. Czas gotowania będzie wtedy dłuższym odpoczynkiem, a w czasie zimy – okazją do ogrzania się. Pożywne, wysokokaloryczne danie, które można przygotować na benzynowej kuchence turystycznej to np. ryż z mięsem i warzywami, zupa czy makaron z sosem.


Materiał partnera zewnętrznego