Jak przyrządzić w domu prawdziwą włoską pizzę?

0
818
domowa pizza
Sztuka pieczenia pizzy została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości | fot.: stock.adobe.com
Sztuka pieczenia pizzy została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Ale pieczenie pizzy jest równie cenne. Między pizzerią a kuchnią w domu istnieją duże różnice, mające wpływ na wszystkie etapy produkcji pizzy i na efekt końcowy.

Pieczenie pizzy to sztuka

Robienie pizzy to sztuka, a nie nauka ścisła, dlatego każdy może improwizować we własnym domu. Ważne jednak, by zrozumieć różnice pomiędzy profesjonalnym wyposażeniem pizzerii a tym, co mamy w kuchni. Główne różnice dotyczą urządzeń i dostępnej przestrzeni. Ale podstawą każdego przepisu na ciasto do pizzy są wysokiej jakości surowce. Główne składniki są takie same jak w chlebie: woda i mąka. Używanie złej mąki i wody udaremnia starania o zrobienie dobrej pizzy. Woda z kranu może być za twarda lub chlorowana. Lepiej użyć wody butelkowanej. Jeśli chodzi o mąkę, na rynku znaleźć można specjalne mieszanki do pizzy. Dobra jest pszenna typu 0 i 250-310 W (skrobia), bogata w białko (min. 10-12%). Podczas robienia ciasta kluczowa jest kolejność dodania składników: najpierw drożdże, na końcu sól. Kolejną wskazówką jest dodanie cukru do ciasta (cukier biały, trzcinowy albo miód), aby ciasto rosło.

Idealne ciasto

Gdy składniki są dobrze wymieszane, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat, kilkakrotnie zagnieść i złożyć. Następnie odstawić ciasto na około 10 minut, przykryć wilgotną szmatką lub folią. Uformować kulę i włożyć do lekko do lekko naoliwionych pojemników. Pozostawić na kilka godzin w dolnej komorze lodówki. Po co najmniej 2 godzinach posyp mąką blat roboczy i ułóż na nim ciasto.

Jeśli używasz okrągłych blach do pieczenia, kulki powinny ważyć około 250-300 gramów. Ciasto układaj rękoma po okręgu i stopniowo zwiększaj średnicę pizzy. Gdy ciasto na pizzę jest tak duże i okrągłe jak blacha do pieczenia, unieś je, obróć od lewej do prawej i odwrotnie, tak aby pozbyć się nadmiaru mąki i połóż na nasmarowanej blasze. Jeśli używasz prostokątnych blach do pieczenia, będziesz potrzebować dużo ciasta i może wałka (nie mów profesjonalistom!). Ciasto posyp mąką z obu stron i rozwałkuj, aż osiągnie wielkość blachy do pieczenia. Następnie podnieś ciasto ręką, pozwól , aby nadmiar mąki opadł i połóż je na blasze. Ciasto ma wyrosnąć po raz trzeci bezpośrednio na blasze, zanim ułożysz dodatki. Ciasto smaruje się sosem pomidorowym lub po prostu olejem i piecze połowę całkowitego czasu. Do sosu należy najpierw przez kilka minut gotować pokrojone pomidory z oliwą z oliwek, szczyptą soli i oregano, a następnie posmarować pizzę tym sosem. Po około 5 minutach można nałożyć na nią pozostałe składniki oprócz mozzarelli (tą dokładamy na ostatnie 2-3 minuty, inaczej się przypali). Ważne, aby pokroić mozzarellę na małe kawałki i pozostawić do odsączenia przez co najmniej godzinę (dwie godziny, jeśli używasz mozzarelli bawolej).

Sztuczki profesjonalistów

  • Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury z funkcją góra- dół przez co najmniej pół godziny.
  • Umieść blachę do pieczenia bezpośrednio na dnie piekarnika.
  • Użyj szamotu, który magazynuje ciepło i przenosi je na blachę lepiej niż metal pieca.
  • Sprawdzanie spodu pizzy: użyj widelca, aby podnieść pizzę, gdy wyjmujesz ją z piekarnika. Obie strony muszą być równomiernie upieczone. Jeśli na krótko przed końcem pieczenia spód jest nadal biały, połóż pizzę bezpośrednio na cegle szamotowej. Z drugiej strony, jeśli na górze jest jeszcze surowa, połóż blachę do pieczenia na górnej szynie piekarnika i włącz funkcję grillowania, aż pizza będzie gotowa.

A jeśli masz wystarczająco dużo miejsca na zewnątrz, postaw sobie prawdziwy piec opalany drewnem.


PGE