Jak zrobić domowe lody?

0
614
domowe lody
Podstawową zaletą przygotowania własnych lodów samodzielnie jest pewność, co dokładnie znalazło się w ich składzie | fot.: stock.adobe.com

Kiedy sezon letni w pełni każdy z nas z wielką ochotą sięgnie po pyszne lody – waniliowe, włoskie, owocowe, czekoladowe – jest spośród czego wybierać i prawdopodobnie nie ma na świecie osoby, która by nie skusiła się na miseczkę smacznych, orzeźwiających lodów – szczególnie w gorące dni. Ostatnimi czasy coraz więcej ludzi decyduje się wykonać lody samodzielnie w domu, często są one znacznie smaczniejsze, od tych które serwują nam sklepy, a przede wszystkim, bardzo często także znacznie zdrowsze. Jak zrobić smaczne domowe lody w kilku prostych krokach bez konieczności używania maszynki do lodów?

Przepis na domowe lody włoskie – uczta dla podniebienia

Pośród nas z pewnością nie brakuje smakoszy tradycyjnych włoskich lodów, jeżeli więc mamy ochotę na taki smakowity deser możemy pokusić się o samodzielne przygotowanie takich lodów – i to z użyciem składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni! Lody włoskie cechują się tym, że wykonane są z mieszanki mleka z jajkami, oraz z odrobiny cukru i przypraw. Jeżeli chcemy domowy, pyszny deser możemy dodatkowo wzbogacić o ulubione owoce, kawałki ciasteczek lub czekolady, lub też drobne dodatki, takie jak orzechy, bądź też wiórki kokosowe – możliwości są nieograniczone!

Oto lista składników, które będą nam potrzebne do wykonania domowych lodów włoskich:

  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 6 jajek
  • 0,5 litra mleka
  • około 80 gramów cukru

Kiedy już wyposażysz się w składniki niezbędne do wykonania swojego dzisiejszego deseru, wykonaj kilka prostych kroków, które opisujemy poniżej.

Krok 1. Wsyp cukier jajka do miseczki, a następnie ubij je razem za pomocą miksera na średnich obrotach.

Krok 2. Wcześniej przygotowane mleko wymieszaj w garnuszku razem ze śmietanką, a następnie zagotuj. W kolejnym etapie dodaj do mieszanki wcześniej ubite jajka z cukrem, oraz doprowadź do wrzenia.

Krok 3. Odstaw całość do ostudzenia na około dwie godziny, a całość wstaw do zamrażarki.

Krok 4. Do mieszanki możesz dodać teraz swoje ulubione składniki, śmiało wymieszaj lody z owocami, na przykład pokrojonymi w kostkę truskawkami, lub dodaj pół tabliczki startej czekolady, jeżeli akurat masz ochotę na lody czekoladowe. Jeżeli natomiast chcesz uzyskać lody waniliowe, dobrym rozwiązaniem będzie dodanie do mieszanki laski wanilii. I gotowe, po schłodzeniu można delektować się smacznym, samodzielnie wykonanym deserem!

Dlaczego warto przyrządzić domowe lody samodzielnie?

Kiedy sięgamy po lody w sklepie spożywczym, nie mamy pewności czy nie znalazły się w nich przypadkiem jakieś niepotrzebne składniki, bez których śmiało można by się obejść. Podstawową zaletą przygotowania własnych lodów samodzielnie jest pewność, co dokładnie znalazło się w ich składzie. Jeżeli chcemy uniknąć konserwantów, stabilizatorów i emulgatorów, oraz sztucznych barwników i aromatów, zdecydowanie warto przyrządzić domowy, lodowy deser we własnej kuchni. Z łatwością przygotujesz także lody niskokaloryczne – wystarczy, że zmniejszysz ilość cukru podaną w przepisie tak, aby spełniała Twoje oczekiwania!

EJA