Najlepsze ciasta z warzyw

0
180
ciasto marchewkowe
Wśród najpopularniejszych ciast warzywnych bez wątpienia można wskazać marchewkowe | fot.: stock.adobe.com

Wiele osób zastanawia się nad tym, jak przemycić do swojej diety większą ilość warzyw. Jak bowiem powszechnie wiadomo, niesamowicie korzystnie wpływają one na stan naszego zdrowia oraz samopoczucia psychofizycznego. Dobrym pomysłem może okazać się przyrządzenie domowych ciast warzywnych. Są one doskonałe w smaku i charakteryzują się zawartością wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.

Proste ciasto z cukinii

Cukinia to jedno ze wspanialszych warzyw. Każdy z nas może wyhodować ją w swoim ogródku. W warzywie tym nie brakuje cennych witamin, takich jak na przykład witamina C czy witamina A. Korzystnie wpływają one na stan układu odpornościowego oraz na skórę, włosy i paznokcie. Co ciekawe, cukinia jest bogata również w witaminy z grupy B, które stanowią prawdziwe wsparcie dla naszego układu nerwowego. Dobrym pomysłem na przemycenie cukinii to swojej diety będzie przygotowanie prostego ciasta o czekoladowym smaku. Będą potrzebne nam zarówno mokre, jak i suche składniki. Wśród tych pierwszych należy wyróżnić: 2 cukinie, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki kakao, pół szklanki ksylitolu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jeśli chodzi o mokre składniki, będziemy potrzebować 4 jajek oraz szklanki oleju rzepakowego. W osobnych miskach trzeba wymieszać suche i mokre składniki, a następnie je połączyć. Cukinia powinna być oczywiście starta na grubych oczkach. Ciasto powinno piec się w 180 stopniach przez około 45 minut. 

A może ciasto marchewkowe?

Wśród najpopularniejszych ciast warzywnych bez wątpienia można wskazać marchewkowe. Bogata w witaminy A oraz E marchew, wesprze nie tylko nasz wzrok, ale również skórę, włosy i paznokcie. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować dwóch szklanek startej marchwi oraz szklankę ksylitolu. Przydadzą się nam również 2 jajka, 150 ml oleju roślinnego, 200 g mąki, łyżeczki proszku do pieczenia i łyżeczki przyprawy do piernika. Podobnie jak w przypadku ciasta z cukinii, najpierw należy wymieszać w osobnych miskach suche oraz mokre składniki. Kolejnym etapem jest połączenie ich. Ciasto marchewkowe należy piec przez mniej więcej 45 minut w 180 stopniach. Nie sposób nie zauważyć, że istnieje wiele wariacji na temat ciasta marchewkowego. Możemy dodać do niego nieco posiekanych orzechów, jak również wiórki kokosowe. Wydaje się, że dobrym pomysłem będzie także polanie ciasta marchwiowego jakąś polewą, na przykład czekoladową. Warto wykorzystać do tego celu gorzką czekoladę. Ciasto marchewkowe może zostać także przełożone serkiem mascarpone bądź ulubionym powidłem. Doskonale będzie smakowało również bez żadnych dodatków. Na pewno dobrym pomysłem będzie eksperymentowanie z różnymi wersjami tego wypieku. 

Ciasta warzywne nie są tak popularne jak ciasta owocowe, a szkoda. Wiele warzyw po upieczeniu posiada bowiem niesamowicie ciekawy, intrygujący smak. Wśród przepisów, które warto wypróbować, na uwagę na pewno zasługuje ten na ciasto z cukinii oraz z marchewki. Jeśli zależy nam na tym, aby wspomniane smakołyki korzystnie wpłynęły na nasze zdrowie, musimy pamiętać o regularnym ich spożyciu. 

AUN