Różne odmiany zupy toskańskiej – jak przygotować przepyszne danie kuchni włoskiej?

0
891
zupa toskańska z warzywami
W internecie i książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na zupę toskańską. Nie zawsze jednak znajdziemy przepisy składające się z tych samych produktów | fot,: stock.adobe.com

Wielu ludziom zupy kojarzą się z dzieciństwem. Doceniamy je za walory zdrowotne i smakowe. Warto pokochać je również za szybkość przygotowania. W książkach kucharskich oraz na blogach kulinarnych znajdziemy tak wiele przepisów na zupy, że nie musimy obawiać się monotonii. Jedną z ciekawych zup, którą warto nauczyć się przygotowywać jest zupa toskańska. Istnieje wiele wariacji tego przepisu, który możemy urozmaicać w zależności od naszych potrzeb.

Zupa toskańska dla miłośników mięsa

W internecie i książkach kucharskich znajdziemy wiele przepisów na zupę toskańską. Nie zawsze jednak znajdziemy przepisy składające się z tych samych produktów. Warto znać jednak przepis bazowy na zupę toskańską. Bazą tej potrawy jest oczywiście bulion. Weganie mogą zdecydować się na przyrządzenie bulionu warzywnego, ale jeśli jadamy mięso, przygotujmy bulion drobiowy. W zupie toskańskiej obowiązkowo muszą znajdować się również pomidory. W sezonie na pomidory warto użyć tych świeżych. Poza sezonem dobrze byłoby używać pomidorów z puszki lub z kartonika. Nie zapomnijmy użyć również cebuli oraz aromatycznego czosnku. Przyda nam się również cukinia lub bakłażan. Zdecydujmy się na to warzywo, które bardziej nam odpowiada pod względem smakowym. Pamiętajmy jednak o tym, że bakłażan wymaga odpowiedniego przygotowania. Z tego też względu początkujący kucharze powinni raczej sięgnąć po cukinię, chyba że jej nie lubią. Jeśli jednak jesteśmy bardziej doświadczonymi kucharzami, śmiało możemy wykorzystać bakłażana. Kluczem do sukcesu jest również użycie przypraw w odpowiednich proporcjach. Nie wolno zapominać o soli i pieprzu, ale w zupie toskańskiej nie może również zabraknąć oregano oraz suszonej bazylii. Miłośnikom mięsa poleca się dodać do zupy toskańskiej pokrojonego w kostkę i podsmażonego kurczaka. Drób świetnie skomponuje się z pomidorami, zarówno tymi świeżymi jak i z puszki. Zupę toskańską warto podać ze świeżymi ziołami i z parmezanem.

Jak przyrządzić zupę dla wegetarian?

Jeżeli preferujemy kuchnię roślinną, możemy wykorzystać zamiast mięsa rośliny strączkowe. Do zupy toskańskiej będzie pasowała na przykład biała fasola. Jest ona bardziej neutralna w smaku niż fasola czerwona, dlatego wspaniale skomponuje się z resztą warzyw. Oczywiście dobrze byłoby zadbać o to, gdyby baza zupy była taka jak opisano to w powyższym akapicie. Jeżeli nie przepadamy za smakiem fasoli, śmiało możemy wykorzystać ciecierzycę. Jeżeli gotujemy cieciorkę, warto pamiętać o tym, aby namoczyć suche ziarna na minimum osiem godzin. Jeśli jednak nie mamy czasu na moczenie i gotowanie cieciorki, dobrym pomysłem będzie wykorzystanie ciecierzycy z puszki lub słoika. Warto jednak pamiętać o tym, aby wybrane przez nas warzywo strączkowe nie zdominowało smaku pomidorów i cukinii.

Podsumowując, z łatwością można dojść do wniosku, że zupę toskańską można przygotować na bardzo wiele sposobów. Nie wolno jednak zapomnieć o dodawaniu pomidorów. Warto postarać się również o to, aby zupa była przygotowana na bazie bulionu. W wersji mięsnej możemy użyć kurczaka. Jeśli zaś przygotowujemy zupę dla wegetarian lub wegan, dobrze jest wykorzystać fasolę albo ciecierzycę.

 

AUN