Tajemnicza nazwa i prostota przygotowania, czyli co kryje się pod nazwą fondue

1
1212
Fondue to mistrzowskie połączenie roztopionych serów oraz białego wina, wymyślone przez szwajcarskich górali, którzy poszukiwali pomysłu na rozgrzewające danie z wykorzystaniem resztek suchego sera | fot.: Fotter.com

Ta zagadkowa, wywodząca się od francuskiego czasownika „fondre” („roztapiać się”) nazwa, może sugerować, że jest to trudne w wykonaniu, wysublimowane danie kuchni francuskiej. Otóż nic bardziej mylnego, gdyż przepis na tę smaczną i pożywną potrawę jest niezwykle prosty.

Fondue to mistrzowskie połączenie roztopionych serów oraz białego wina, wymyślone przez szwajcarskich górali, którzy poszukiwali pomysłu na rozgrzewające danie z wykorzystaniem resztek suchego sera. Poza Szwajcarią, fondue jest także popularne we Francji i Włoszech. Je się je zazwyczaj w licznym towarzystwie – wprost z garnka (zwanego caquelon), mocząc w roztopionej masie nabite na widelec czy patyczek warzywa lub chleb. Jesteś ciekawy jak smakuje ta rozpływająca się w ustach mieszanina? Wskazówki jak samodzielnie zrobić fondue znajdziesz poniżej.

Jak przyrządzić tradycyjne fondue

Zanim przystąpi się do gotowania, należy zgromadzić potrzebne składniki, wśród których nie może zabraknąć:

  • 1 szklanki białego, wytrawnego wina,
  • 500 g sera typu ementaler
  • 500 g sera typu gruyère
  • ząbka czosnku
  • ok 2 łyżek mąki
  • szczypty białego pieprzu
  • szczypty soli
  • szczypty mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 bagietki pokrojonej w kostki

Ilość poszczególnych przypraw oraz składników należy uzależnić od ilości osób, dla których danie jest przygotowywane, dlatego też podane powyżej wartości są przybliżone. Wewnętrzną warstwę naczynia należy natrzeć czosnkiem, dzięki czemu potrawa zyska odpowiedni aromat. Pierwszym etapem jest podgrzanie wina w garnku, do którego stopniowo dodaje się starte sery. Należy pamiętać o nieustannym mieszaniu masy, gdyż w ten sposób można zapobiec powstaniu nieestetycznych serowych grudek. Gdy mieszanina uzyska jednolitą konsystencję, należy do niej dodać mąką, a na sam koniec sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zgodnie z tradycyjną recepturą, można także dodać kieliszek kirszu. Pokrojone pieczywo, nabite na specjalnie do tego przeznaczone patyczki lub widelczyki, macza się w ciepłej potrawie. Powyższy przepis przedstawia sposób przygotowania klasycznego szwajcarskiego fondue, jednak istnieją też inne odmiany tej ciekawej potrawy. Chętni mogą pokusić się o zrobienie fondue mięsnego, rosołowego, a nawet czekoladowego.

Sprzęt do fondue

Chcąc profesjonalnie przygotować to smaczne i proste danie, warto zatroszczyć się o odpowiednie akcesoria. Fondue czekoladowe można przygotowywać w naczyniu porcelanowym, szklanym, a nawet plastikowym zaś do gotowania potrawy mięsnej lub serowej warto wykorzystać garnek ceramiczny, metalowy lub stalowy. W sprzedaży dostępne są także specjalne zestawy składające się z widelczyków oraz naczynia umieszczonego na stojaku, które od dołu można podgrzewać świeczką lub specjalnym palnikiem. Niektóre zestawy do fondue dostępne są także w formie elektrycznej. Jeżeli chcesz zapoznać się z ofertą przydatnych naczyń do przygotowywania fondue, zajrzyj na produkty.

Fondue świetnie się sprawdzi jako przekąska, a jego czekoladowy odpowiednik będzie idealnym pomysłem na deser.


Artykuł sponsorowany