Tofu w roli głównej – pyszne przepisy dla każdego

0
823
Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek
Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek | fot.: stock.adobe.com

Odkąd zdrowe żywienie weszło na salony, chyba nie ma już takiej osoby, która nie słyszałaby o tofu. Jedni zajadają się ze smakiem, inni omijają szerokim łukiem. A więc czy tofu jest czymś, czego powinniśmy się bać? Najczęściej niechęć wynika z nieznajomości produktu, jednak z naszymi przepisami, z pewnością spojrzysz na tofu z zupełnie innej perspektywy!  

Czym jest tofu 

Zanim wparujesz do kuchni i rozpoczniesz swoje kulinarne szaleństwo, zastanów się, czym właściwie jest to słynne tofu. Jest to w 100% roślinny twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Bogaty w białko, nienasycone tłuszcze roślinne i wiele witamin, zdaje się bardzo atrakcyjnym produktem. W dodatku jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Co więc sprawia, że tofu albo się kocha, albo nienawidzi? Smak. A raczej jego brak. Jedną z właściwości tofu jest przejmowanie smaku innych potraw. My pokażemy Ci jak najlepiej to wykorzystać!  

Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek!  

Rozpoczęcie dnia takim zdrowym i lekkim śniadaniem z pewnością doda Ci dużo energii i chęci do pracy. Miła odmiana od klasycznej jajecznicy może wprowadzić trochę szaleństwa do Twojej kuchni, natomiast jeśli jesteś na diecie wegańskiej, to nawet się nie zastanawiaj, tylko sięgaj po patelnię!  

Składniki, których będziesz potrzebować to: 

  • Kostka tofu (ok. 200 g) 
  • Czosnek (tyle ile lubisz, zalecamy 1-2 ząbki) 
  • 1 mała cebula lub ½ dużej 
  • 1 duży pomidor 
  • Kilka małych pieczarek (2-3) 
  • Kilka liści jarmużu 
  • Kilka suszonych pomidorów w oleju  
  • Kurkuma 
  • Sól i pieprz 
  • Oliwa z oliwek 

Jak to zrobić?  

Myjemy wszystkie warzywa, z których będziemy korzystać. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek możemy przecisnąć przez praskę albo zetrzeć na tarce. Połowę pomidora, jarmuż i suszone pomidory kroimy na małe kawałki, pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na niej podsmażamy cebulę i po chwili dodajemy czosnek. Tofu odsączamy i rozkruszamy nad patelnią (najlepiej zrobić to palcami), staramy się, by kawałki były drobne. Dodajemy odrobinę kurkumy i po chwili wrzucamy resztę warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku, po kilku minutach ściągamy z patelni. Drugą połówkę pomidora można pokroić w kostkę i podać na talerzu z gorącą tofucznicą. Smacznego!  

Jednogarnkowe wegetariańskie leczo 

Kolejnym, świetnym sposobem na wykorzystanie tofu jest wegetariańskie leczo. Przygotowanie jest banalnie proste, a przez niesamowity aromat i kolorystykę dania, można śmiało podać je na przykład podczas romantycznej kolacji we dwoje.  

Składniki, których będziesz potrzebować to:  

  • Kostka tofu (ok. 150-200 g) 
  • Cukinia (500 g) 
  • Czosnek (2-3 ząbki) 
  • 1 duża czerwona cebula 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 1 duża żółta papryka 
  • 4 pomidory  
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 
  • Oliwa z oliwek (ok 30 ml) 
  • Papryka słodka 
  • Papryka ostra 
  • Pieprz cayenne (opcjonalnie, jeśli chcemy by danie było ostrzejsze) 
  • Zioła prowansalskie  
  • Sól i pieprz 

Jak to zrobić?  

Myjemy wszystkie warzywa, z których będziemy korzystać. Rozgrzewamy garnek i wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce, następnie podsmażamy na małym ogniu. Tofu odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka. Papryki i cukinie oczyszczamy z gniazd nasiennych oraz pestek, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i dusimy. W międzyczasie pomidory zalewamy wrzątkiem i po chwili ściągamy z nich skórkę, by z łatwością zblendować je na sos. Pomidory w puszce delikatnie odsączamy i wlewamy do garnka, następnie wszystko zalewamy sosem, dodajemy przyprawy i po zamieszczaniu przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na 60  minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Smacznego!  

Tofu na milion sposobów  

Powyższe przepisy to oczywiście tylko wierzchołek góry lodowej, jaką są możliwości przygotowania tego niesamowitego produktu. Jest też wiele prostych sposobów na tofu jak usmażenie go w przyprawach i położenie na kanapkę, czy dodanie do sałatki typu greckiego. W Polsce popularne jest również tofu wędzone. Nie bój się i śmiało sięgnij po tofu, wykorzystując jeden z zaproponowanych przez nas przepisów.  

JCH