Jak wybrać czajnik elektryczny?

0
64
Czajnik elektryczny w kuchni
Wbrew pozorom, materiał z którego został wykonany czajnik elektryczny, ma duże wpływ na jego efektywność, nie jest to więc wyłącznie kwestia estetyki. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Czajnik elektryczny to urządzenie znajdujące się w niemal każdym gospodarstwie domowym. Jest znacznie wygodniejszy w użyciu od poprzednika gazowego, który gotował wodę nawet 3-krotnie wolniej. Powszechna opinia głosi, że czajniki elektryczne zużywają znaczną ilość energii elektrycznej, co widać zwłaszcza w bilansie rocznym. Jak się jednak okazuje ten problem można łatwo rozwiązać, decydując się na czajnik energooszczędny. Na co zwrócić uwagę przy jego zakupie?

Czajnik elektryczny – rodzaj grzałki

Czajniki elektryczne, które znajdziemy w sklepach wyposażone są w grzałkę spiralną lub płytową. Te pierwsze spotkać można obecnie znacznie rzadziej. Główny problem stanowi w ich przypadku osadzanie się kamienia. Znaczenie ma także ustawienie czajnika, gdyż nie posiada obrotowej podstawy. Jeżeli wlejemy do niego zbyt małą ilość wody, to istnieje wysokie ryzyko spalenia grzałki, jej poziom musi zatem w całości zakrywać podstawę urządzenia. Czajniki z grzałką spiralną wyróżnia za to niska cena i cicha praca.

Modele z grzałką płytową są zdecydowanie popularniejsze, a także wygodniejsze w użyciu, ponieważ wyposażone są w obrotową podstawę, a kamień osadza się na nich znacznie rzadziej. Ponadto, trudniej o ich przegrzanie. Urządzenia z grzałką płytową posiadają przy tym większą moc, zazwyczaj na poziomie ok. 2200 W, dzięki czemu szybko zagotowują wodę. Większa moc przekłada się jednak na większe zużycie prądu. Jeśli więc zależy nam na modelu energooszczędnym, to warto sięgnąć po czajniki o mocy 1000 W.

Materiał i wpływ na efektywność

Biały czajnik elektryczny
Modele z grzałką płytową są zdecydowanie popularniejsze, a także wygodniejsze w użyciu, ponieważ wyposażone są w obrotową podstawę, a kamień osadza się na nich znacznie rzadziej. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Wbrew pozorom, materiał z którego został wykonany czajnik elektryczny, ma duże wpływ na jego efektywność, nie jest to więc wyłącznie kwestia estetyki. Najtańsze modele wykonane są z plastiku, zdarza się jednak, że woda w nim przegotowana ma chemiczny posmak i szybko traci temperaturę. Zaletę stanowi za to bezpieczeństwo użytkowania, ponieważ plastik nie nagrzewa się, jak ma to miejsce w przypadku urządzeń metalowych. Stalowe czajniki elektryczne cechuje za to solidność, a przy tym odporność na przebarwienia. Ponadto, wyposażone są w termoizolacje, dzięki czemu obudowa nie nagrzewa się i możliwe jest dłuższe utrzymanie temperatury zagotowanej wody. Alternatywę dla nich stanowią czajniki szklane, jednak zdecydowanie mają najmniej zalet, a do tego łatwo je uszkodzić. Ciekawym rozwiązaniem okażą się zaś czajniki elektryczne z ceramiki, ponieważ łatwo je utrzymać w czystości. Ceramika uznawana jest także za materiał najzdrowszy pod kątem gotowania wody.

Pojemność, filtry, funkcje dodatkowe, czyli co jeszcze jest ważne?

Na energooszczędność oraz funkcjonalność czajnika bez wątpienia wpływa jego pojemność. Nie ulega wątpliwości, że mniej energii zużywają czajniki o pojemności na poziomie 1 litra aniżeli 2 litrów, jednak taka pojemność może nie być wystarczająca w przypadku 3-4 osobowej rodziny. Znaczenie mają także zastosowanie filtry, które zapobiegają przedostawaniu się zanieczyszczeń. Najczęściej czajniki wyposażone są w filtr z siateczki nylonowej lub stalowej. Niektóre modele posiadają za to filtry węglowe. Które z nich wybrać? Za najskuteczniejsze uznaje się filtry węglowe, ponieważ nie tylko eliminują zanieczyszczenia, ale i pozwalają pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Całkiem dobrze swoją funkcję spełniają również filtry z siateczki stalowej.


Materiał partnera zewnętrznego