Produkty przyjazne naszej wątrobie

0
467
detoks wątroby
Dużo mówimy o substancjach szkodliwych dla wątroby. Które produkty należy spożywać, aby usprawnić jej pracę? | fot.: stock.adobe.com

Wątroba pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Do jej zadań należy przede wszystkim magazynowanie żółci, która uczestniczy w procesach trawiennych. Dodatkowo wątroba neutralizuje szkodliwe związki oraz magazynuje cenne dla organizmu witaminy. Chociaż jest to narząd, który ma zdolność do regeneracji, niemniej i tak należy o niego właściwie dbać. Dużo mówimy o substancjach szkodliwych dla wątroby. Które produkty należy spożywać, aby usprawnić jej pracę?

1. Woda z cytryną

Cytryna to super dodatek, który w połączeniu z wodą pozwoli na lepsze samopoczucie. Warto wypijać codziennie rano szklankę takiej lemoniady, aby wątroba pracowała lepiej. 

Odpowiednie nawodnienie sprawi, że praca całego organizmu, w tym wątroby stanie się bardziej efektywna. Woda wspomaga ten narząd w procesie oczyszczania toksyn i sprawia, że wszystkie procesy komórkowe przebiegają sprawniej. Dodatek cytryny pobudzi wątrobę do wydzielania żółci i znacznie usprawni proces trawienia pokarmowego. Warto zaznaczyć, że cytryna to bogate źródło witaminy C. Zasadowy odczyn tego owocu idealnie wpływa na zakwaszenie organizmu, ponieważ stabilizuje poziom pH w organizmie.

2. Burak

Burak to bogate źródło żelaza. Ten pierwiastek pozytywnie wpływa na stan czerwonych krwinek, transportujących tlen do narządów. Pozwala to na szybką regenerację wątroby, a dodatkowo znacznie zwiększa efektywność jej pracy. Warto wspomnieć, że nadmiar żelaza jest magazynowany właśnie w wątrobie. 

Częste spożywanie buraków nie tylko poprawia ukrwienie organizmu, ale również wspomaga likwidację toksyn w wątrobie i wydalanie zbędnych produktów przemiany materii. 

3. Kurkuma

Kurkuma to przyprawa, którą należy wprowadzić do diety, a najlepiej w dużych ilościach. Zawarta w niej kurkumina jest idealnym rozwiązaniem na poprawę pracy wątroby. Warto zaznaczyć, że wspomaga i przyspiesza również regenerację narządu. Właśnie dlatego kurkumina jest w składzie większości leków na wątrobę.

Kurkuma dodawana do potraw to idealny suplement diety. Częste spożywanie koktajli z dodatkiem tej przyprawy sprawia, że odporność organizmu znacznie się zwiększa. Dodatkowo kurkuma wyniszczą bakterie i wirusy, dzięki czemu szanse na zachorowanie znacznie się zmniejszają. 

4. Awokado

Awokado to owoc, który większości kojarzy się ze zdrowiem. Nic dziwnego, ponieważ wysoka zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych bardzo dobrze wpływa na organizm i jego odporność. 

Awokado to również duża ilość substancji redukujących wątrobę. Wystarczy regularne spożywanie owoców w ilościach około 1-2 sztuk na tydzień, aby praca narządu znacznie się poprawiła. 

5. Mięta

Mięta nie od dziś kojarzona jest z wybawieniem przy nieprawidłowym działaniu układu pokarmowego. To ratunek przy różnego rodzaju wzdęciach, nudnościach czy niestrawnościach. Warto zaznaczyć, że w przypadku zgagi to właśnie mięta redukuje ilość soków trawiennych w wątrobie. 

Warto wprowadzać do diety zdrowe produkty, które wspomogą wątrobę w poszczególnych procesach. Duża ilość owoców i warzyw zagwarantuje poprawną pracę wątroby.

ESZ