Właściwości lecznicze głogu – wspaniała roślina nie tylko na nalewki!

0
518
gałązki głogu
Działanie lecznicze głogu potwierdziło wiele badań naukowych, dzięki czemu może być stosowany jako środek wspomagający leczenie miażdżycy, nadciśnienia i chorób wieńcowych | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Głóg to krzew z polskich lasów i parków, który nie tylko pięknie wygląda. Jego kwiaty, liście i owoce mają też doskonałe działanie lecznicze – skutecznie chronią serce, obniżają ciśnienie krwi, pomagają zwalczyć bezsenność i nadmierną pobudliwość. Z czego składa się ta roślina? Jakie ma zastosowanie w kuchni? Sprawdzamy.

Rodzaje głogu

W Polsce uprawia się dwa gatunki: głóg jednoszyjkowy wyróżniają kremowe kwiaty, a głóg dwuszyjkowy – ciemnoróżowe. Owoc głogu przypomina natomiast małą czerwoną kulkę. Roślina ta ma niskie wymagania uprawowe, dzięki czemu często spotyka się ją w ogrodach,  lasach  a także przy drogach. Kwiat głogu zbiera się w maju i czerwcu, podczas gdy owoce są już dojrzałe we wrześniu. Więcej informacji na temat głogu znajdziesz w tym artykule.

Z czego składa się głóg?

Bogactwo witamin i składników odżywczych stanowi nie tylko owoc głogu, ale również liście i kwiaty rośliny. Kwiat głogu zawiera witaminę A, C, PP i z grupy B. W głogu znajdziemy duże ilości soli mineralnych, fitosteroli i cennych flawonoidów o działaniu przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. W dodatku roślina posiada błonnik i olejki eteryczne. Dzięki temu wykonane samodzielnie preparaty z głogu można wykorzystać do zwalczenia wielu chorób i dolegliwości.

Właściwości lecznicze głogu

Flawonoidy znajdujące się w owocach głogu mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśnia sercowego. Działają rozkurczowo na naczynia wieńcowe, przez co zwiększają dopływ krwi wzbogaconej o tlen do naszego serca. Ponadto zapobiegają rozwojowi komórek rakotwórczych w organizmie.  Dzięki zawartości procyjanidów głóg skutecznie obniża ciśnienie krwi, łagodzi bóle i zawroty głowy.

Działanie lecznicze głogu potwierdziło wiele badań naukowych, dzięki czemu może być stosowany jako środek wspomagający leczenie miażdżycy, nadciśnienia i chorób wieńcowych. Będzie również idealnym lekarstwem na bezsenność, nerwobóle czy bolesne miesiączki.

Warto mieć na uwadze to, że poprawę stanu zdrowia zauważymy tylko wtedy, gdy będziemy regularnie wykorzystywać głóg w naszej codziennej diecie. Jednorazowe aplikowanie lub zażywanie preparatu jedynie przy danej dolegliwości nie przyniesie oczekiwanych skutków – głóg łagodnie działa na organizm.

Nalewka z głogu – jak ją przygotować?

Roślina dobrze sprawdzi się w formie zdrowotnej herbaty lub nalewki. Do przyrządzenia naparu ziołowego będziesz potrzebował wysuszonych owoców, kwiatów i liści głogu w podobnej ilości. Warto pamiętać, aby przed zaparzeniem odpowiednio je rozdrobnić do pojemnika. Więcej informacji na temat nalewki z głogu znajdziesz w tym materiale.

W celu stworzenia nalewki z głogu przygotuj jego owoce. Opcjonalnie możesz też dodać trochę liści i kwiatu głogu. 1 kg suszu należy zalać 1 litrem spirytusu i 1 litrem wody, a następnie dodać 0,5 kg cukru.  Po zmieszaniu wszystkich składników możesz przelać nalewkę do osobnej szklanej butelki i przechowywać w ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie. Nalewka z głogu może być wykorzystywana jako dodatek do napoju lub spożywana samodzielnie.

Tak przygotowany napar jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia – naturalny skład i łagodne oddziaływanie na organizm sprawiają, że nalewka nie wywołuje żadnych skutków ubocznych.


Materiał partnera zewnętrznego