Szybko i mądrze, czyli o robieniu zakupów w czasie epidemii

0
949
dziewczyna w maseczce na twarzy na tle supermarketu
W czasach epidemii warto planować i zachowywać się bezpiecznie, dotyczy to również zakupów | fot.: stock.adobe.com

Zakupy jeszcze nigdy nie wzbudzały tyle emocji, ile w obecnej sytuacji. Epidemia spowodowała, że społeczeństwo zaczęło robić zapasy artykułów spożywczych i higienicznych, a wyjazd do sklepu stał się przymusową koniecznością, którą- dla własnego bezpieczeństwa- lepiej precyzyjnie przemyśleć. W związku z tym powstaje wiele poradników i pomysłów w jaki sposób zrobić zakupy szybko i z głową. Poniżej znajdziesz również garść informacji, które pozwolą Ci ograniczyć czas w sklepie, zadbać o siebie, zapełniając jednocześnie półki z żywnością we własnym domu.

Planuj, by działać

Choć ze strachu włączają się w nas różne potrzeby i irracjonalne lęki, warto trzymać się zasady, by najpierw planować, by później z głową działać. Nigdy na odwrót. Dotyczy to również zakupów. Co to oznacza w praktyce? Zrób listę zakupów, a wcześniej zaplanuj dokładnie każdy posiłek. Taki spis można wykonać na tydzień lub dwa tygodnie. W zależności od potrzeb albo możliwości opuszczania domu. W liście należy uwzględnić śniadania, drugie śniadania, obiady, podwieczorki i kolacje. Ewentualne przekąski czy słodkie desery. Jednocześnie planować wszystko w taki sposób, by zakupione produkty odpowiadały tylko liczbie domowników. Owoce i warzywa powinny wytrwać do czasu, kiedy przyjdzie pora ich spożycia lub ewentualnie wybrać takie, które będzie można przetworzyć lub zamrozić. Praktyczne wydaje się również wybieranie takich produktów, które mają dłuższy termin ważności i nie trzeba obawiać się o ich przeterminowanie czy też utratę ważności. W związku z tym na obiady lepiej wybrać kasze zamiast ziemniaków. Kupując produkty świeże (nabiał, wędliny) należy sprawdzić ich datę minimalnej trwałości, aby nie wybrać czegoś, co szybko straci termin do spożycia i zamiast zostać zjedzone, powędruje do kosza. Trudna sytuacja wywołana epidemią nie może stanowić przyczyny do zwiększonego marnowania żywności. W tym właśnie mają pomóc listy zakupów oraz planowanie posiłków. Będąc już w sklepie, nie warto poddawać się aurze zakupów, tylko wkładać do koszyka produkty znajdujące się na przygotowanej karteczce lub w aplikacji w telefonie.

Wybór sklepu

Wiemy już jak zrobić zakupu mądrze. Dobrze jeszcze zastanowić się, jak zrobić to szybko, nie tracąc czasu w długich kolejkach oczekujących przed sklepem klientów. Ważną kwestią wydaje się być pora zakupów. Choć większość osób pozostaje w systemie pracy home office, wciąż jednak wielu z nich pracuje w normalnych godzinach. W związku z tym lepiej wybierać pory około południa lub późnym wieczorem, kiedy prawdopodobnie klientów będzie mniej ze względu na ich godziny pracy. Próbą uniknięcia większych zgromadzeń w sklepach, a jednocześnie szansą na szybsze zrobienie zakupów jest lokalizacja sklepu. Większym obłożeniem będą charakteryzować się obiekty położne w centrach miastach lub sklepy wielkopowierzchniowe. W związku z tym warto wybierać placówki handlowe położone na obrzeżach miast oraz mniejsze albo wybrać opcję zakupów przez internet- jeśli to tylko możliwe. Czasem nieźle może nas także zaskoczyć osiedlowy warzywniak. Placówki tego typu ciągle się rozwijają ze względu na zapotrzebowanie klientów. Warzywniaki przekształcają się w cenvenience shopy – miejsca, w których bez problemu potrzebne zrobimy zakupy spożywcze. W obecnych czasach znaleźć tam można nawet podstawowe środki czystości. Wszystko przez to, że typowy warzywniak (o ile dysponuje miejscem) może zaopatrywać się pod kątem zapotrzebowania swoich klientów. Drożdże, produkty mleczne, kasze czy mąki powinniśmy tam dostać bez problemu.

W czasach epidemii warto planować i zachowywać się bezpiecznie, dotyczy to również zakupów.

IIM