Mieszałki dla branży spożywczej – czyli co warto wiedzieć o ofercie producentów maszyn dla branży spożywczej

0
561
przetwórstwo mięsne
Aby mieszanie było wydajne i przebiegało w optymalnych warunkach niezbędne są odpowiednie maszyny | fot.: stock.adobe.com

Mieszanie jest jednym z najważniejszych etapów produkcyjnych. Dzięki niemu otrzymujemy jednolity produkt o odpowiedniej konsystencji i kleistości masy z rozdrobnionych surowców. Aby mieszanie było wydajne i przebiegało w optymalnych warunkach niezbędne są odpowiednie maszyny. Poniżej przedstawiamy i opisujemy, jakie występują na rynku rodzaje mieszałek.

Mieszałki z chłodzeniem 

Mieszałki z chłodzeniem są dedykowane do mieszania i standaryzacji farszów przy równoczesnym szybkim obniżeniem temperatury. Modele z chłodzeniem celowo przygotowane są do montażu  oferowanych przez przedsiębiorstwa  gazowe systemów bezpośredniego wtrysku. Poprzez kontrolowane wtryskiwanie i ciągły ruch produktu kontakt z ciepłym gazem powodującym obniżenie temperatury. Mikser posiada konstrukcję dzieży i łopatek zwykłych naprzemiennych na dwóch wałach mieszających pod kątem prostym. Mieszalnik charakteryzuje się pracą i wydajnością bez kosztów obsługi i eksploatacji. Miksery każdej wielkości projektu są z urządzeniami wysokoprzemysłowymi.

Mieszałki próżniowe

Mieszałki próżniowe są głównie produkowane dla dużych i średnich gałęzi przemysłu. Ich uniwersalność konstrukcji oraz szeroki zakres konstrukcji zapewniają pełną kontrolę obrotów mieszadeł, a także masowanie drobnych mięs. To urządzenie głównie jest wykorzystywane do mieszania farszów oraz produkcji garmażerki, warzyw, owoców, wędlin itp. Mieszałki próżniowe najczęściej całkowicie wykonywane są ze stali kwasoodpornej, dzięki czemu można utrzymać urządzenie w czystości. Podczas mieszania z zastosowaniem próżni jest odciągnięte powietrze. Zmniejszenie ilości tlenu hamuje mnożenie się mikroorganizmów w farszu, a także zmniejsza ilość bakterii. Wówczas produkty są dłużej świeże i trwałe. Ponadto mieszanie w próżni zwiększa przyswajanie przypraw, dlatego że komórki mięsa są otwarte. Ze względu na małą ilość powietrza podczas mieszania, w dalszym etapie obróbki wygląd produktu jest zwarty i klarowny.

Mieszałki łopatkowe 

Mieszałki łopatkowe dedykowane są do mieszania farszów z mięsa przy produkcji garmażerki, pasztetów, dań gotowych, konserw, wędlin, owoców, warzyw i sosów. Te urządzenia idealnie będą nadawać się do różnych zakładów wędliniarskich, rybnych i mięsnych. Mieszałki cechuje duża wytrzymałość i wydajność bez nadmiernych kosztów serwisowych – eksploatacyjnych. Wszystkie wielkości mieszałek, zostały zaprojektowane z założeniami dla urządzeń wysoko przemysłowych. Szczególnie sprawdzają się w produkcji farszów szynkowych, parówkowych i konserwowych oraz wyrobów wędliniarskich: tych wysokowydajnych, jak i tych  tradycyjnych. Szeroki zakres zastosowań można uzyskać poprzez właściwą konstrukcję dzieży oraz mieszadeł, umieszczonych pod odpowiednim kątem na dwóch wałach.

Mieszałki do mas cukierniczych

Mieszarki do mas cukierniczych są przeznaczone do miesza produktów sypkich oraz przygotowywania  różnego rodzaju masy, a także lekkich ciast cukierniczych. To urządzenie jest dedykowane przede wszystkim dla dużych zakładów cukierniczych. 

Inne rozwiązania dla przemysłu spożywczego

Podsumowując na rynku jest szeroki wybór mieszałek, warto przed zakupem porównać oferty poszczególnych firm i wybrać taką mieszałkę, która spełnia większość naszych wymagań. Warto jednak wiedzieć, że profesjonalni dostawcy maszyn do branży spożywczej mają o wiele szerszą ofertę. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na propozycje kierowane do przetwórstwa mięsnego. 

Wśród nich wyróżniają się linie do produkcji mięsa, składające się z różnych profesjonalnych narzędzi umożliwiających efektywną i bezpieczną produkcję mięsa. Są one dostosowane do indywidualnych potrzeb i wymagań producentów, a ich skład może obejmować między innymi takie elementy jak: Maszyny do separacji mięsa, rozdrabniacze bloków mięsa, urządzenia ułatwiające rozdrabnianie bloków mrożonych, wilki do mięsa, a także masownice próżniowe, które w zakładach przetwórstwa mięsnego do masowania wszelkich gatunków mięs.

Najbardziej zaawansowani i wszechstronni producenci urządzeń do przemysłu gastronomicznego wyróżniają się nie tylko wiedzą i know how, ale i szeroką ofertą rozwiązań. Jedną z takich firm jest EKOMEX Producent maszyn do mięsa oferuje kompleksowy zestaw maszyn dla branży spożywczej skierowany do firm zajmujących się przetwórstwem, np. mięsa. Dzięki temu mamy możliwość całościowego wyposażenia zakładu produkcyjnego w najwyższej klasy maszyny.

OLI