Czym jest i jak powstaje karma sucha dla psa?

0
645
Brązowy pies
Karma sucha dla psa jest dość często wybieranym sposobem żywienia. Z łatwością można ją podać zarówno w domu, jak i podczas podróży | fot.: Materiał partnera zewnętrznego

Karma sucha dla psa stanowi jeden z podstawowych elementów diety czworonoga. Za jej twórcę uważa się żyjącego w XIX wieku elektryka Jamesa Spratta. Powstaje zazwyczaj w wieloetapowym procesie gotowania pod ciśnieniem, przez co określa się ją mianem karmy ekstrudowanej.

Czym jest karma sucha dla psa?

Karma sucha dla psa jest dość często wybieranym sposobem żywienia. Z łatwością można ją podać zarówno w domu, jak i podczas podróży. Odpowiednio dopasowana do potrzeb zwierzęcia będzie zdrową i bezpieczną podstawą diety. Posiada wiele zalet. Z powodzeniem może się nadać jako nagroda czy smaczek treningowy. Wpływa korzystnie na higienę jamy ustnej, dostarcza zgodnie z normami żywieniowymi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W jej recepturze znajdują się: produkty zbożowe, surowce zwierzęce i mleczne, tłuszcze, składniki mineralne i suplementy witaminowe. Zawiera też do 10% wody.

Jak powstaje karma sucha dla psa?

Za pomysłodawcę suchej karmy dla psów uznaje się elektryka z Ohio – Jamesa Spratta, który w 1860 roku przybył do Wielkiej Brytanii w celu uzyskania patentu na piorunochrony. Obserwując bezpańskie psy jedzące w porcie morskim rzucane im przez marynarzy suchary, wpadł na pomysł stworzenia pokarmu dla czworonogów na wzór kruchych ciastek. Po roku założył w Londynie pierwszą fabrykę suchej karmy dla psów.

Proces produkcji karm suchych dla psów przebiega wieloetapowo, zgodnie ze ściśle określoną kolejnością. Na początku przeprowadza się mielenie suchych składników tak, by łatwiej było je później przetwarzać. Następnym etapem jest tzw. kondycjonowanie. Suche składniki miesza się przy użyciu wysokiej temperatury z produktami mokrymi np. wodą, tłuszczem. Kolejny krok to prekondycjonowanie, czyli wstępne gotowanie. Później zachodzi właściwe gotowanie, które nazywa się ekstruzją. Przeprowadza się je w ekstruderze, a polega na gotowaniu karmy z użyciem energii mechanicznej, która pod wysokim ciśnieniem przeciskana jest przez wał i cięta na odpowiednie kształty. Proces ten pozwala uzyskać specyficzną teksturę produktu i osiągnąć bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Niestety dochodzi w nim do rozpadu witamin, które uzupełnia się w późniejszych etapach produkcji. Przy racjonalnych kosztach eksploatacyjnych i zachowaniu wysokiego poziomu jakości produktu ekstruzja pozwala na produkcję szerokiej gamy karmy bez potrzeby dokonywania zmian w ciągu technologicznym. Powstałe granulki poddaje się suszeniu, ponieważ za duża wilgotność sprzyjałaby rozwojowi niebezpiecznych dla zdrowia grzybów. Następnie karma jest schładzana, by uzyskać charakterystyczną porowatą strukturę, po czym powleka się ją otoczką smakową i pakuje. Powtarzalność, kontrolowanie i dokładność przebiegu powyższych etapów produkcji suchej karmy dla psów zapewnia uzyskanie bezpiecznego i stałego pod względem składu pożywienia, które będzie odpowiadało potrzebom żywieniowym czworonoga.

Jak przechowywać suchą karmę dla psa?

Sucha karma dla psa nie wymaga przechowywania w lodówce czy specjalnych opakowaniach. Wystarczy zawinąć róg odciętej folii, by ograniczyć dopływ powietrza do środka. Wskazane jest trzymanie jej w suchym i zacienionym miejscu. W zdecydowanie mniejszym stopniu niż karma mokra lub półmokra jest narażona na zepsucie. Dodatkowo na długi czas zapewnia aromatyczne i wartościowe jedzenie.


Materiał partnera zewnętrzna