Dlaczego maszynka do mięsa sprawdzi się w każdym domu?

0
230
dwie maszynki elektryczne do mięsa na stole
Maszynka do mięsa powinna znaleźć się w każdym domu, gdzie ważnym jest zdrowe odżywianie, a mieszkańcy dbają o to, co ląduje na ich talerzach | fot.: stock.adobe.com

Wysoce funkcjonalne urządzenie, które pomoże Ci zadbać o zdrową dietę Twojej rodziny.

Kiedyś nasze mamy i babcie mieliły mięso ręczną maszynką w domu. Przede wszystkim wynikało to z ograniczonej dostępności gotowych produktów. Dziś mamy szeroki wybór mięs w każdym markecie, a także w osiedlowych sklepach mięsnych. Czy jednak w dobie konsumpcjonizmu, gdzie ulepszacze, konserwanty i wzmacniacze smaku dodawane są niemal do wszystkiego, można zaufać sprzedawcom?

Zawartość mięsa w mięsie

Do mielonej porcji najłatwiej jest dodać coś, co podniesie masę, a obniży koszty sprzedawcy. W sklepowym mięsie mielonym znaleźć można duże ilości, bo nawet powyżej 30% kolagenu. Nie stanowi on zagrożenia dla naszego zdrowia, jednak to nie jego oczekujemy i nie za niego chcemy płacić. Nagminnie stosowaną procedurą jest łączenie wieprzowiny z wołowiną i sprzedaż pod szyldem oraz za cenę mięsa wołowego.

Jeżeli chcesz wiedzieć co jesz oraz czym karmisz swoich bliskich, kupuj mięso ze sprawdzonego źródła i zrezygnuj z mielonego dostępnego w sklepie. Lepiej nabyć maszynkę, by mielić je samodzielnie.

Zalety posiadania maszynki do mięsa

Poza tym, że dzięki niej nie godzisz się na serwowanie domownikom zbędnych dodatków, to Ty decydujesz o jakości mięsa. Możesz używać wyłącznie takich kawałków, które spełniają Twoje oczekiwania, nie są zbyt tłuste, a przede wszystkim jesteś pewna ich świeżości.

Wykonując proces mielenia w domu nie musisz się także obawiać o poziom higieny i warunki sanitarne, w jakich został przeprowadzony. Niestety przemysłowe maszyny nie zawsze są odpowiednio czyszczone i utrzymywane. Niektóre sklepy oferują usługę mielenia na miejscu tego kawałka mięsa, które sobie wybierzesz, lecz nigdy nie masz pewności, że używana maszyna nie dołoży Ci w gratisie dodatkowych bakterii.

Mielenie mięsa w domu, to szansa dla rodziców wybrednego malucha. Łatwo jest tu przemycić do kotleta nieco zdrowych dodatków, kawałki warzyw, zioła itp.

Maszynki wielofunkcyjne

Jeżeli masz wątpliwości co do tego, czy faktycznie jest to urządzenie, którego będziesz regularnie używać, wiedz, że może być ono bogate w dodatkowe opcje. Wiele modeli wyposażonych jest w końcówki do szatkowania i ucierania warzyw. Przygotowanie masy na placki ziemniaczane, dzięki nim trwa krótką chwilę. Dobra maszynka pomoże Ci skroić sałatkę, wycisnąć sok z owoców, przetrzeć je, zmielić orzechy, kawę, a nawet przygotować domowy makaron.

Nowoczesne maszynki do mięsa są eleganckie i bardzo funkcjonalne. Świetnie komponują się z wystrojem nowoczesnych wnętrz. Producenci dbają również o to, by z łatwością można je było rozłożyć, a także umyć, nawet przy pomocy zmywarki.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie maszynki do mięsa?

Poza dodatkowymi funkcjami, na których może Ci zależeć, weź pod uwagę moc silnika oraz szerokość otworu, w którym lądować będą kawałki mięsa. Zbyt wąski może być uciążliwy.

Maszynka do mięsa powinna znaleźć się w każdym domu, gdzie ważnym jest zdrowe odżywianie, a mieszkańcy dbają o to, co ląduje na ich talerzach. Niezależnie od tego czy dbasz o linię, jesteś na jakiejś diecie, czy masz dzieci, kup urządzenie, które pomoże Ci szybko przygotować pożywne, pełne witamin dania.


Materiał partnera zewnętrznego