Garnki emaliowane, stalowe czy aluminiowe? Które wybrać?

0
597
ziemniaki w garnku
Garnki emaliowane, po krótkotrwałym spadku popularności, znów wracają do łask | fot.: materia partnera

Jeszcze do niedawna garnki emaliowane dominowały w naszych kuchniach. Ostatnie dekady przyniosły jednak dla nich silną konkurencję – garnki wykonane z aluminium, stali nierdzewnej oraz żeliwa. Szczególnie dużą popularnością cieszą się dwa wymienione jako pierwsze materiały. Mimo tego, że są wybierane coraz chętniej, nie udało im wyprzeć z rynku naczyń emaliowanych, które swoją pozycję na rynku zawdzięczają wielu czynnikom. Który z tych rodzajów okaże się jednak najlepszym rozwiązaniem? Jakie wady i zalety mają garnki emaliowane, aluminiowe oraz ze stali nierdzewnej? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie poniżej.

  1. Garnki emaliowane. Czemu warto je wybrać? Kiedy sprawdzą się najlepiej?
  2. Garnki aluminiowe. Wady i zalety? Co warto wiedzieć przed ich zakupem?
  3. Garnki ze stali nierdzewnej. Nowoczesne i trwałe. Kiedy warto się na nie zdecydować?

Garnki emaliowane. Czemu warto je wybrać? Kiedy sprawdzą się najlepiej?

Garnki emaliowane, po krótkotrwałym spadku popularności, znów wracają do łask. Z punktu widzenia zdrowia to bardzo dobra wiadomość. Garnki pokryte emalią są bowiem bardzo cenione przez specjalistów z uwagi na ich wyjątkowe właściwości. Emalia, czy farba tworząca przypominającą szkło powłokę skutecznie izoluje metal od potraw, zapobiegając przenikaniu jego cząsteczek do przygotowywanego jedzenia. To też zapewnia wysoką trwałość takich garnków – oczywiście pod warunkiem, że zachowamy przynajmniej najważniejsze zasady ich poprawnej eksploatacji. Garnki emaliowane wyróżniają się też niepowtarzalnym wyglądem, który świetnie łączy się z wystrojem kuchni urządzonych na tradycyjną modłę.

Garnki aluminiowe. Wady i zalety? Co warto wiedzieć przed ich zakupem?

Na garnki aluminiowe często decydujemy się ze względu na przystępną cenę. Jeśli chodzi o wygląd, różnice między nimi, a garnkami ze stali nierdzewnej nie są znaczne – oba rodzaje polecane są przede wszystkim do nowoczesnych kuchni. Wybierając garnki aluminiowe warto pamiętać, że nie nadają się one do gotowania kwaśnych potraw. Świetnie za to sprawdzają się jako dodatkowe, zapasowe naczynia. Ich mała waga pozwala też wykorzystać je jako garnki kempingowe lub turystyczne.

Garnki ze stali nierdzewnej. Nowoczesne i trwałe. Kiedy warto się na nie zdecydować?

Garnki ze stali nierdzewnej, podobnie jak aluminiowe, świetnie sprawdzają się w nowoczesnych kuchniach. W przeciwieństwie do tych drugich, nie uwalniają cząstek metalu do kwaśnych potraw. W modelach z cienkim dnem łatwo jednak o przypalanie potraw – warto więc wybierać garnki z wyższej półki, które będą długo się rozgrzewać i równomiernie rozprowadzać ciepło.


Materiał partnera zewnętrznego