Cevapcici, pljeskavica, ustipci – najbardziej charakterystyczne dania kuchni bałkańskiej

0
1792
cevapcici
Cevapcici składająca się z mielonego lub siekanego mięsa, soli, pieprzu oraz papryki | fot.: stock.adobe.com

Bałkany przyciągają coraz więcej turystów. Co roku w ten region Europy przybywa mnóstwo ludzi poszukujących ciekawych zabytków, historycznych faktów i legend. Nie mniejszą popularnością cieszy się jednak kuchnia bałkańska, która ceniona jest przede wszystkim za swoją prostotę, skoncentrowany smak oraz świeżość składników. Gdy raz spróbujesz grillowanych mięs w Rumunii, Serbii lub Mołdawii, nigdy nie zapomnisz tego smaku.

Hit kuchni bałkańskiej

Bałkany kojarzone są przede wszystkim z mięsem wieprzowym, baranim oraz z rybami i owocami morza. Bazując na tych składnikach, mieszkańcy regionu potrafią wyczarować prawdziwe, aromatyczne cuda. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że potrawy te są podobne do kuchni polskiej. Jest to jednak mylne wrażenie, ponieważ miłość południowców do świeżych ziół oraz żywego ognia nadaje daniom niepowtarzalnego charakteru. Dzięki temu prosta potrawa o nazwie cevapcici składająca się z mielonego lub siekanego mięsa, soli, pieprzu oraz papryki podbija serca turystów odwiedzających bałkańskie zakątki. Tajemnicą w tym przypadku jest połączenie wieprzowiny, jak również jagnięciny. Taki mix pozwala uzyskać soczyste kotleciki, które w zestawieniu z kolorową papryką i typowym dla południowej części kontynentu serem smakują wyśmienicie.

Mielony w bałkańskim wydaniu

pljescavica
Ciekawym połączeniem jest wymieszanie mięsa wysokiej jakości z wędzonym serem. Ten zabieg sprawia, że pljescavica nabiera niepowtarzalnego smaku | fot.: stock.adobe.com

Równie popularna, jak cevapcici jest pljescavica. W tym przypadku do przygotowania potrawy również używa się mielonego mięsa, ale w zależności od regionu stosuje się inne dodatki. Taki sporych rozmiarów kotlet może być zrobiony z wołowiny, wieprzowiny lub baraniny. Ciekawym połączeniem jest wymieszanie mięsa wysokiej jakości z wędzonym serem. Ten zabieg sprawia, że pljescavica nabiera niepowtarzalnego smaku. Pamiętaj też, że takiego bałkańskiego burgera znajdziesz zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i w przydrożnych budkach. Jest to potrawa, z której mieszkańcy Bośni i Hercegowiny, Serbii lub Macedonii są bardzo dumni, dlatego ilość oferowanych wariacji na ten temat jest naprawdę spora, a niespróbowanie tego bałkańskiego mielonego to ogromny błąd.

Słodkości z południa

Ustipci
Wiele osób ustipci porównuje także z naszymi rodzimymi racuchami, jednak póki sam nie skosztujesz przysmaku, nie przekonasz się jaka jest prawda | fot.: stock.adobe.com

Kuchnia bałkańska poza sporym arsenałem dań mięsnych może zaoferować Ci także coś słodkiego w postaci ustipci. Choć Polacy przypisują sobie pączki jako nasz narodowy deser, to prawa jest trochę inna. Takie kuleczki z ciasta smażone w głębokim tłuszczu znajdziemy w wielu krajach, jednak te pochodzące z Serbii, Chorwacji lub Bośni są wyjątkowo dobre. Puszyste ciastko często bywa posypane cukrem pudrem, a to sprawia, że deser jest nieco lżejszy niż wariant polski. Będą na Bałkanach warto spróbować tego przysmaku, by móc porównać obie wersje. Wiele osób ustipci porównuje także z naszymi rodzimymi racuchami, jednak póki sam nie skosztujesz przysmaku, nie przekonasz się jaka jest prawda. Co ciekawe, bałkańskie pączki występują także w wersji wytrawnej.

Świat jest niesamowicie ciekawy, ale każdy, kto odwiedził Bałkany wie, że to wyjątkowy region Europy oferujący bardzo ciekawą historię, kuchnię, kulturę oraz przyrodę. Możesz być pewny, że taka kulinarna podróż bałkańskimi szlakami Cię nie zawiedzie.

ANR