Co jedzą weganie?

0
1137
Vegeburger
W diecie wegańskiej białko pozyskuje się najczęściej z roślin strączkowych takich jak fasola, soczewica, soja, groch czy ciecierzyca. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Na początku warto wspomnieć czym właściwie jest weganizm. To styl życia, zakładający rezygnację ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego oraz korzystania z wyrobów tworzonych z materiałów pochodzących od zwierząt bądź na nich testowanych. W praktyce oznacza to, że weganie nie jedzą mięsa, nabiału, miodu, wywarów mięsnych oraz jaj. Dążą do wyeliminowania w swoim środowisku surowców takich jak futra, kożuchy, wełna, jedwab czy skóra naturalna. Nie należy więc utożsamiać weganizmu z dietą roślinną, gdyż weganizm to znacznie szersze pojęcie. Weganie deklarują wybór takiego stylu życia z różnych powodów. Czasami chodzi o religię, czasami o kwestie zdrowotne, ekologiczne czy etyczne.

Jak komponuje się dietę vege?

Podstawowe zasady komponowania posiłków są takie same jak przy wielu innych sposobach żywienia. Aby posiłek był zbilansowany, powinien zawierać produkty bogate we wszystkie trzy rodzaje makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany) w odpowiednich proporcjach. Należy pamiętać o regularnym spożywaniu świeżych warzyw i owoców.

Co weganie jedzą zamiast mięsa?

Mięso w ,,normalnej” diecie to źródło przede wszystkim białka i tłuszczu. W diecie wegańskiej białko pozyskuje się najczęściej z roślin strączkowych takich jak fasola, soczewica, soja, groch czy ciecierzyca. Oprócz prostej formy nieprzetworzonych ziaren, stosuje się również produkty przetworzone, takie jak tofu czy tempeh produkowane z ziaren soi. Białko znajdziemy także w orzechach, maśle orzechowym i rozmaitych nasionach. Jeżeli chodzi o tłuszcze, dobrym ich źródłem w diecie wegańskiej są oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej sojowy), orzechy, nasiona, pestki dyni i słonecznika. Warto zwrócić uwagę na siemię lniane, gdyż jest ono bogate w kwasy omega-3, niezbędne dla wielu procesów zachodzących w organizmie.

Czym zastępuje się nabiał?

Na rynku dostępnych jest wiele zamienników mleka krowiego. Na sklepowych półkach znajdziemy mleko sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, kokosowe czy z orzechów nerkowca. Nie brakuje także wegańskich zamienników jogurtów, śmietany czy deserów. Rezygnacja z tradycyjnego nabiału wiąże się z ograniczeniem spożywania wapnia. Warto sięgając po ,,nabiał” roślinny wybierać takie produkty, które są wzbogacane o wspomniany pierwiastek.

Czy weganie jedzą tradycyjne pieczywo?

W składzie chleba produkowanego tradycyjnymi metodami nie powinno być produktów pochodzenia zwierzęcego. Bowiem ani mąka, ani woda, ani drożdże, ani zakwas do nich nie należą. Chcąc się jednak upewnić, zawsze należy czytać skład umieszczony na etykiecie. Inne źródła węglowodanów w diecie roślinnej to produkty z pełnego ziarna, kasze, ryż, owoce i warzywa.

Czy weganie powinni suplementować witaminy i minerały?

Najważniejsze w kontekście suplementacji jest regularne przyjmowanie witaminy B12, bowiem jej podstawowym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Dobrze zbilansowana dieta wegańska jest w stanie dostarczyć wszystkich innych składników odżywczych i mineralnych. Nie zwalnia to jednak jej zwolenników z regularnych kontroli lekarskich.

Czy dieta roślinna byłaby odpowiednia dla mnie?

Nie odpowiesz sobie na to pytanie, jeżeli nie spróbujesz ograniczyć produktów zwierzęcych. Nie należy tego robić nagle, tylko stopniowo i z umiarem. Na początku należy się przygotować na to, iż duża ilość roślin strączkowych może być powodem uczucia ciężkości i wzdęć. W takie sytuacji warto zastosować kapsułki Espumisan®, które ułatwiają pozbycie się nadmiaru gazów z przewodu pokarmowego i zmniejszają dyskomfort. Testując dietę roślinną można poznać nowe smaki, odkryć ciekawe lokale gastronomiczne, a niekiedy także odnieść korzyści zdrowotne.


Materiał partnera zewnętrznego