Czym są antyoksydanty? W jakich produktach ich szukać?

0
781
antyoksydanty w jedzeniu
Do grupy przeciwutleniaczy zalicza się witaminy: C, A i E, selen, polifenole, w tym flawonoidy oraz karotenoidy, a zwłaszcza beta-karoten, likopen, zeaksantynę i luteinę | fot.: materiał partnera

Wiele osób na myśl o starzeniu się dostaje przysłowiowej gęsiej skórki. Wizja skóry pokrytej zmarszczkami, trudności z pamięcią i koncentracją, podatności na różne choroby i słabszej kondycji powoduje, że liczne grono ludzi szuka sposobu na to, żeby zatrzymać ten proces. Jednym z nich mogą być antyoksydanty. Dowiedz się, czym one właściwie są, jakie funkcje pełnią i gdzie ich szukać.

W organizmie każdego dnia zachodzą procesy utleniania, które prowadzą do powstawania wolnych rodników. Są one potrzebne m.in. do obrony przed bakteriami i wirusami. Ich poziom jest stale regulowany przez różne mechanizmy antyoksydacyjne. Jednak czasem zdarza się, że jest ich zbyt dużo, przez co organizm przestaje sobie z nimi radzić. Skutkiem tego jest pojawienie się stresu oksydacyjnego, który prowadzi do starzenia się organizmu oraz rozwoju różnych chorób np. nowotworów, cukrzycy czy dolegliwości układu krążenia. Jedynym sposobem, aby temu zapobiec, jest wsparcie organizmu w walce z wolnymi rodnikami. Do tego potrzebne są antyoksydanty.

Co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty, czyli – innymi słowy – przeciwutleniacze, są powszechnie znane jako produkty wspierające utrzymanie młodej i jędrnej cery. Jednak te substancje nie wpływają wyłącznie na skórę, ale także na funkcjonowanie organizmu. Dzięki swoim właściwościom wspierają:

  • eliminowanie wolnych rodników i hamowanie ich rozwoju,
  • naprawę i odbudowę błon komórkowych,
  • zapobieganie starzeniu się organizmu,
  • działania przeciwko powstawaniu chorób, w tym nowotworów.

Do grupy przeciwutleniaczy zalicza się witaminy: C, A i E, selen, polifenole, w tym flawonoidy oraz karotenoidy, a zwłaszcza beta-karoten, likopen, zeaksantynę i luteinę.

Aby zapewnić organizmowi wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, najkorzystniej jest regularnie przyjmować je razem z pożywieniem – radzi ekspert Nice To Fit You. – Jednocześnie należy zachować umiar, ponieważ nadmiar tych substancji negatywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Zatem najlepiej zdecydować się na różnorodną, odpowiednio zbilansowaną dietę – wyjaśnia.

Jakie produkty zawierają antyoksydanty?

Najmniejsze ryzyko przedawkowania przeciwutleniaczy występuje, gdy spożywasz je razem z pożywieniem. Dlatego na Twoim talerzu powinny regularnie gościć:

  • owoce jagodowe, a zwłaszcza aronia, porzeczki, maliny i jagody zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu,
  • cytrusy, brokuły i kapusta – stanowią cenne źródło witaminy C,
  • czekolada z wysoką zawartością kakao – zawiera dużo polifenoli,
  • imbir – to niesamowita skarbnica składników odżywczych takich jak witaminy C, E i A,
  • zielona herbata – zawiera najsilniejsze antyoksydanty, czyli flawonoidy,
  • papryka – znajdziesz tam nie tylko witaminę C, ale także beta-karoten i polifenole,
  • pomidory, a zwłaszcza soki pomidorowe – w ich składzie znajdziesz np. likopen,
  • marchew, dynia, natka pietruszki i szpinak – stanowią źródło beta-karotenu.

Jak widać, jest wiele źródeł przeciwutleniaczy, zatem bez żadnych problemów można skomponować dietę, która będzie urozmaicona, a przy tym smaczna.

Włącz do swojego jadłospisu produkty pełne antyoksydantów – np. w ramach dobrej diety pudełkowej. Substancje te pomogą Ci w walce ze starzeniem się organizmu, więc w przyszłości z pewnością sobie podziękujesz! Nie ma prostszego sposobu na to, żeby zachować młodość!

Materiał partnera