Ile kcal mają borówki?

0
564
borówki kalorie
Wartości odżywcze niewielkich owoców o charakterystycznym kolorze sprawiają, że zdominowały one wiele diet, deserów, a nawet dań wytrawnych i są odmieniane przez wszystkie możliwe przypadki | fot.: materiał partnera

Borówki amerykańskie od lat królują na polskich stołach i stały się jednymi z częściej wybieranych owoców. Są smaczne, pasują do różnych dań i rozmaitych kompozycji. Poza tym dietetycy podkreślają, że mają również szereg ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Sama borówka amerykańska korzenie ma w krajach Ameryki Północnej, a obecnie znana jest na całym świecie. Bez problemów uprawia się ją także w Polsce, a wielu rodaków ma krzaczki na balkonie czy w ogródku.

Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie?

Owoce borówki amerykańskiej https://www.netto.pl/przepisy/zdrowe-odzywianie/borowka-amerykanska-wlasciwosci-kalorie-witaminy/ są słodkie, soczyste, orzeźwiające. Nie wymagają również specjalnego przygotowania i po opłukaniu można już cieszyć się wyjątkowym smakiem. Dlatego właśnie idealnie wpisują się w styl życia współczesnych ludzi oraz zalecane przez dietetyków. Właśnie to, jakie składniki odżywcze i witaminy borówka amerykańska zawiera, decyduje o tym, że jest prawdziwym przebojem zdrowych i pełnowartościowych dań.

Borówki amerykańskie mają różnorodne właściwości lecznicze oraz walory odżywcze. Przede wszystkim zawierają bardzo dużo błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. To także bogate źródło polifenoli, antyoksydantów i pektyn. Do zalet borówek amerykańskich zaliczyć można również bogactwo witamin takich jak C, K, D, E oraz bardzo cennych z grypy B. Znaleźć w nich można także szereg składników mineralnych: cynku, selenu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia i miedzi. Jak widać, ilość naturalnych składników w niewielkich owocach jest bardzo ważnym argumentem, by do diety wprowadzić borówki amerykańskie i doceniać ich smak w wielu rozmaitych połączeniach.

Jakie właściwości ma borówka amerykańska?

Rozmaite wartości odżywcze sprawiają właśnie, że przypisuje się bojówkom amerykańskim właściwości lecznicze. Niski indeks glikemiczny sprawia, że owoce skutecznie zapobiegają otyłości i cukrzycy, nadciśnieniu i chorobom nowotworowym, zmniejszają ryzyko miażdżycy oraz insulinooporność. Poza tym poprawiają pamięć i koncentrację, wspierają pracę oczu oraz pozytywnie działają na regenerację mięśni. Jak już wspomnieliśmy, duża ilość błonnika wspomaga także pracę układu pokarmowego. To właśnie indeks glikemiczny, szereg składników mineralnych i witamin oraz cennych dla zdrowia substancji sprawia, że warto sięgać po borówki amerykańskie zawsze wtedy, gdy ma się ochotę na coś zdrowego. Nie da się również ukryć, że to modne owoce z kategorii super foods. I akurat ta popularność wychodzi nam na dobre.

Do kolejnych zalet borówek amerykańskich zaliczyć można ich uniwersalność oraz wytrzymałość. Świeże owoce wytrzymają w lodówce nawet dwa tygodnie. Można je też zamrozić i przechowywać przez rok, ale sam fakt, że są w ciągłej sprzedaży, sprawia, że da się po nie sięgać zawsze wtedy, gdy ma się na to ochotę.

Smaczne i zdrowe owoce borówki amerykańskiej

Wartości odżywcze niewielkich owoców o charakterystycznym kolorze sprawiają, że zdominowały one wiele diet, deserów, a nawet dań wytrawnych i są odmieniane przez wszystkie możliwe przypadki. To właśnie uniwersalność borówek powoduje, że pasują do wszystkiego i świetnie się sprawdzają w słodkich oraz wytrawnych daniach, a także oczywiście do samodzielnego jedzenia na surowo. Z drugiej strony ilość przepisów inspiruje, żeby odkrywać borówki amerykańskie na nowo i za każdym razem inaczej. Mogą być idealnym dodatkiem do mrożonej kawy, lodów albo wypieków. Świetnie pasują do przetworów – dżemów czy konfitur – szczególnie tych robionych samodzielnie. Poza tym oczywiście można z nimi przygotować naleśniki, muffiny i sycące koktajle. Włączone na stałe do diety fantastycznie ją urozmaicają.

Niewielkie, kuliste owoce o ciemnoniebieskiej barwie charakteryzują się słodkim smakiem oraz soczystym miąższem. Świetnie wyglądają i stają się ozdobą wielu rozmaitych dań. Oczywiście są też chętnie wybierane przez tych, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę. Nie da się ukryć, że warto wprowadzić do diety borówkę amerykańską w formie surowej, przetworzonej oraz suplementu. Od lat owoce zawierają niewiele kalorii i są zalecane w leczeniu zaćmy. Znacznie poprawiają kondycję wzroku. Poza tym wykorzystuje się je w profilaktyce przeciwnowotworowej, skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu i przeciwdziałają marskości wątroby. Składniki antyoksydacyjne likwidują wolne rodniki oraz chronią organizm przed procesami starzenia. Z drugiej strony to najsmaczniejszy sposób na uzupełnienie niedoborów witaminowych i mineralnych.

Wśród wartościowych składników owoców z rodziny wrzosowatych jednym tchem można wymienić kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz kwas elagowy. Jak widać, to cenna bomba wartościowych substancji, które pomagają codziennie zadbać o siebie. Najdłuższą historię ma teoria, że borówka skutecznie poprawia wzrok. To doceniali już piloci w czasie II wojny światowej. Zalecano im te niewielkie owoce szczególnie wtedy, gdy latają o zmierzchu i w nocy.

Materiał partnera