Jajka kurze, przepiórcze, perlicze, a może kacze – które są najzdrowsze

0
614
różne jajka
Wszystkie jajka są wartościowe, o ile pochodzą z pewnego źródła | fot.: stock.adobe.com

Zazwyczaj, kiedy mówimy o jajkach, mamy na myśli te kurze. Okazuje się jednak, że istnieje zdecydowanie więcej rodzajów jajek. Do tych najpopularniejszych należą jaja kacze, perlicze oraz przepiórcze. Warto byłoby więc przyjrzeć się właściwościom ich wszystkich. Wówczas będziemy mogli określić, które z jajek najlepiej spożywać regularnie. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że jajka powinny pochodzić z chowu na wolnym wybiegu.

Jakie właściwości mają jajka kurze, a jakie przepiórcze?

Jajka kurze są wśród jajek zdecydowanie najpopularniejsze. Nie ma się temu co dziwić, bo wiele osób hoduje kury, zwłaszcza na wsiach. To właśnie te jajka możemy także najczęściej znaleźć w supermarketach. Są łagodne w smaku oraz niesamowicie bogate w łatwo przyswajalne białko. Nie można odmówić im również zawartości wapnia, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego układu kostnego. W jajkach kurzych znajduje się również całkiem dużo cynku, który dba o naszą odporność oraz o atrakcyjny wygląd włosów, skóry i paznokci. Jeżeli chodzi zaś o jajka przepiórcze, osiągają wielkość mniej więcej jednej czwartej jajka kurzego. Co ciekawe, w smaku obydwa rodzaje jajek są jednak do siebie zbliżone. Ich atutem jest niska kaloryczność, jak również duża zawartość witaminy B2 oraz D. Trzeba uczciwie przyznać, że jajka przepiórcze są zdecydowanie zdrowsze od kurzych. Zawierają również więcej cennego wapnia. Niestety, dosyć trudno się one obierają, dlatego wskazana jest cierpliwość. 

Co warto wiedzieć na temat kaczych i perliczych jajek?

Kolejne popularne jajka to te pochodzące od kaczek oraz te pochodzące od perliczek. Jeżeli chodzi o jaja kacze, są one nieco większe od tych kurzych i wyrazistsze w smaku. Zawierają nieco więcej kwasów Omega-3. Znajduje się w nich także selen, cynk oraz spore ilości żelaza i choliny. Wydaje się, że jajka kacze są zdrowsze od kurzych, ale nadal mniej wartościowe od wspomnianych już jajek przepiórczych. Jak zaś sprawa wygląda z jajami pochodzącymi od perliczek? Na pewno wyróżnia je spora zawartość karotenu. Znajduje się w nich także sporo żelaza, cynku i sodu. W odróżnieniu od kurzych jajek, te pochodzące od perliczek zawierają niewiele cholesterolu. Osoby zmagające się z jego nadmiarem, mogą więc regularnie po nie sięgać. Co ciekawe, jaja perliczek są dobre dla osób posiadających alergię na białko jaja kurzego. Z powodzeniem mogą jeść je także małe dzieci. 

Wszystkie jajka są wartościowe, o ile pochodzą z pewnego źródła. Wydaje się, że najlepiej będzie regularnie sięgać po różne ich rodzaje. Kierujmy się między innymi swoimi preferencjami smakowymi. Nie zmuszajmy się bowiem do sięgania po jajka, które zwyczajnie nam nie smakują. Na pewno warto włączyć do swojego menu jaja kurze, bo są najłatwiej dostępne. Nie rezygnujmy także z jajek przepiórczych, bo znaleźć w nich można naprawdę mnóstwo cennych składników odżywczych. Na bazie jajek możemy przygotować mnóstwo różnych potraw, dlatego każdy znajdzie odpowiednią dla siebie formę, w której chce je spożywać. 

AUN