Najlepsze piwo na upalne dni – które wybrać?

0
65
piwo piana
Mitem jest, że piwo najlepiej smakuje w wersji zmrożonej | fot.: stock.adobe.com

Piwo to trunek, który notuje największe spożycie właśnie latem. Większość jego rodzajów podaje się bowiem w wersji schłodzonej. To nieodłączny element letniego grilla, plażowania oraz imprezy plenerowej. Który typ będzie jednak najlepszy na upały? Pils, lager, stout, porter bałtycki, a może klasyczne pszeniczne? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Które piwa podaje się w najniższej temperaturze?

Niektórzy w lodówce, a nawet w zamrażarce chłodzą każde kupowane piwo. Prawdą jednak jest, że każdy rodzaj wymaga nieco innego traktowania oraz sposobu podawania. Mitem jest, że piwo najlepiej smakuje w wersji zmrożonej. W tak niskiej temperaturze najczęściej zbyt mocno się pieni, a do tego traci wiele walorów smakowych. Które piwa serwuje się zatem w wariancie najmocniej schłodzonym? Zasadą jest, że im piwo słabsze tym powinno mieć niższą temperaturę. Z tego powodu chmielowe trunki typu Pils, Lager oraz lekkie pszeniczne serwuje się w temperaturze od 3 do 7 stopni Celsjusza. Im natomiast piwo mocniejsze oraz złożone w smaku i aromacie, tym wymagana jest wyższa temperatura. Najmocniejsze trunki można podawać nawet w temperaturze od 14 do 18 stopni Celsjusza. Przy serwowaniu należy zachować przy tym pewien margines temperaturowy. Piwo podawane w ciepłej szklance szybko bowiem podniesie swoją temperaturę, a to w zimnej zachowa przyjemny chłód na dłużej.

Jakie piwo latem smakuje najlepiej?

Abstrahując jednak od temperatury serwowania piwa, latem najchętniej sięgamy po trunki, które dobrze gaszą pragnienie. Takie właściwości mają przede wszystkim piwa lekkie. W tej roli sprawdza się chociażby klasyczny Pils. Polecamy chociażby ten z Browaru Tenczynek. Powstaje on na mieszance starannie wyselekcjonowanych słodów jęczmiennych oraz wysokiej jakości chmielu. Charakteryzuje się niewielką zawartością alkoholu, a jednocześnie wyraźną goryczką i lekką konsystencją. Warty uwagi jest również lager. Z reguły jest on nieco bardziej wyrazisty od Pilsa, ale również lekki i bardzo pijalny w upalne dni. Najczęściej można w nim wyczuć przyjemny, słodowy posmak. Na lato doskonale sprawdzi się też lekkie piwo pszeniczne. Ma nieco bardziej „konkretną” konsystencję, ale za to odświeżający, niekiedy nawet owocowy posmak.

Piwa owocowe – czy to dobry pomysł na lato?

Latem godne uwagi są również piwa owocowe. Nie mówimy tutaj jednak stricte o piwach smakowych… które tak naprawdę z piwem mają niewiele wspólnego. Niektóre browary produkują piwa z owocowym posmakiem, które w przyjemny sposób łączą chmielową goryczkę z cytrusowym, bananowym lub innym, owocowym akcentem. Takie jest chociażby piwo Tenczynek Marakuja, produkowane przez znany i ceniony na rynku piwnym Browar Tenczynek. To trunek o subtelnym, orzeźwiającym smaku, pozostawiającym na końcu języka nutę egzotyczną w postaci owocu marakui. Bazą do takich owocowych piw jest najczęściej klasyczny Pils albo Lager. One bowiem, jak już wcześniej wspomnieliśmy, są lekkie i doskonale gaszą pragnienie.

Materiał partnera