Zbliżający się Sylwester w domowym zaciszu wymaga zorganizowania dobrego jedzenia, nawet jeśli w tym roku nie będziemy mieli zbyt wielu gości. Pomogą w tym proste przekąski, które ucieszą imprezowiczów.
Pierwsza propozycja to smażone krążki cebuli w cieście, do których zrobienia potrzebne jest: 50 dag cebuli, 20 dag mąki, 2 jaja, szklanka mleka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, sól oraz olej do smażenia. Aby przygotować te krążki należy obraną cebulę pokroić w plastry, rozdzielić ją na pierścienie. W dużym naczyniu ubić jajka z mlekiem, solą, mąką i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany, można ew. dolać wody jeśli jest zbyt gęste. Później do niego wkładać cebulę i delikatnie mieszać, by nie przerwać pierścieni. Cebulę oblaną ciastem wkładać bezpośrednio na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania złotego koloru.
To doskonała przekąska do piwa i innych alkoholi, z chrupiącą skórką i aromatycznym zapachem. Najlepiej smakuje podawana na gorąco.
Następną prostą przekąską są grillowane szaszłyki drobiowe z papryką. Składnikami są: 30 dag piersi z kurczaka, po 1 sztuce papryki: czerwonej, żółtej oraz zielonej, 2 cebule, sól, pieprz i łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie wygląda następująco: umyte papryki trzeba pokroić w dużą kostkę, a mięso opłukać i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Paprykę, kurczaka i cebulę nabijać na przemian na patyczki do szaszłyków, doprawić solą i pieprzem oraz słodką papryką, a następnie grillować w średniej temperaturze (ok 200st.) w piekarniku przez 10 do 15 minut.
Można podawać ciepłe lub zimne, jako aperitif przed daniem głównym.
Kolejna propozycją są faszerowane pomidory, do wykonania których potrzebne jest: słoiczek marynowanych kurek, 25 dag ugotowanego ryżu, 6 lub 7 średniej wielkości pomidorów, pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem, 3 ogórki kiszone, sól i pieprz do smaku oraz 4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kurki odsączyć z zalewy, ogórki i jednego pomidora pokroić w kostkę. Dymkę razem ze szczypiorkiem umyć i posiekać. Ugotowany i przestudzony ryż połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić i dodać majonez, delikatnie mieszając. Z pozostałych umytych pomidorów trzeba ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ. Dalej napełnić je sałatką ryżowo – kurkową, a podawać przykryte ściętymi wierzchami. Jest to przystawka łatwa w przygotowaniu i sycąca.
Ostatnie propozycja to sylwestrowa sałatka wiejska, do przygotowania której potrzeba: 8 ugotowanych ziemniaków, ale nie rozgotowanych, podzielonych na 6 części, cebulę, 30 dag wędzonego boczku, 5 łyżek majonezu, 1 duży ząbek czosnku, łyżeczkę musztardy, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz. Wykonanie polega na: pokrojeniu w drobną kostkę boczku i podsmażenie go na patelni. Następnie trzeba do niego dodać obraną i posiekaną cebulę, i smażyć do wytopienia się boczku i zarumienienia się cebuli. Nadmiar tłuszczu trzeba odlać. Następnie majonez połączyć z musztardą, sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem, dodać sól i pieprz. Tak przygotowany sos wymieszać z cebulą i boczkiem, a następnie polać na wystudzone ziemniaki. Sałatkę podawać najlepiej schłodzoną przez cały wieczór.
Powyższe przekąski można podawać i na ciepło, i na zimno, do wyboru są dania mięsne oraz wegetariańskie. Z pewnością zadowoli to każdego uczestnika zabawy, bo pasują też do wielu napojów i soków serwowanych na sylwestrowej imprezie.
AMI