Przepisy, które sprawią, że poznasz grzane wino i piwo na nowo!

0
1319
grzane wino
Idea podgrzewania wina z przyprawami pojawiła się już na terenie Starożytnego Rzymu | fot.: StockAdobe.com

Idea podgrzewania wina z przyprawami pojawiła się już na terenie Starożytnego Rzymu. Żołnierze imperialni z II wieku naszej ery posilali się gorącym napojem podczas siarczystych mrozów nękających armię na terenie Germanii czy Brytanii. Przez wieki mieszkańcy Europy zimą raczyli się aromatyzowanym napojem, a pierwszy znany przepis pochodzi z The Forme of Cury, czyli staroangielskiej księgi kucharskiej. Używano wtedy kory cynamonu, imbir, galangal, goździki, czarny pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek, kardamon i wyjątkowy składnik z aframonema rajskiego zastępowanego wielokrotnie rozmarynem. Ze znalezieniem ciepłego piwa w średniowieczu również nie było problemu, gdyż był popularny w karczmach, głównie na północy i wschodzie Starego Kontynentu. Grzany napój jęczmienny uznawano za pomoc w zdrowym trybie życia. Krótki tekst „Panala Alacatholica” z 1623 roku był jednym z wielu źródeł, które wychwalały jego zalety, tłumacząc, że „…dzięki swej goryczy znacznie odżywia oraz utwierdza ciało, a także wzbudza animalistyczne moce ”

Gløgg

Norweski napój na bazie czerwonego wina jest popularny także w innych krajach skandynawskich, gdzie spożywa się go wraz z korzennymi ciasteczkami i masłem.

Składniki:

  • 10 gramów całych ziaren kardamonu
  • 10 gramów goździków
  • 25 gramów cynamonu w korze
  • 1 litr wódki
  • 0,75 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 0,5 litra porto
  • 0,1 litra brandy
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Zalewamy przyprawy wódką na godzinę, po czym odcedzamy mieszaninę i do alkoholu wlewamy pozostałe płyny. Podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Na koniec, rozlewamy do glinianych kubków lub szklanych filiżanek.

Drink „Lamb’s wool”

Jest to popularna wariacja na temat cieszącego się ogromną popularnością w okresie Bożego Narodzenia na Wyspach Brytyjskich napoju o nazwie „wassail”.

Składniki:

  • 1,7 litra piwa typu ale
  • 6 upieczonych w skórce jabłek
  • 1 starta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 155 gramów brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Pieczemy w całości jabłka w piekarniku przez 1 godzinę, po czym wyjmujemy. W garnku podgrzewamy cukier, a następnie zalewamy piwem. Ostudzone owoce obieramy i wyjmujemy gniazda nasienne. Rozgniatamy na gładką masę oraz łączymy z gorącym płynem. Serwujemy w ogrzanych uprzednio kubkach.

Napój „Mulled Thai Lager”

Przepis powstał dzięki kucharzowi o imieniu Neil Rankin, który wymyślił go jako wspomnienie podróży po Tajlandii.

Składniki:

  • 0,6 litra piwa typu lager
  • 4 łyżki cukru palmowego
  • 3 liście kafiru
  • 50 gramów świeżego imbiru
  • 6 liści mięty
  • 6 gałązek kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • szczypta płatków chilli

Sposób przygotowania:

Usuwamy skórkę trawy cytrynowej i tłuczemy w moździerzu razem z innymi, suchymi składnikami. Całość przekładamy do garnka, po czym zalewamy piwem. Doprowadzamy do gotowania, a następnie studzimy do temperatury około 60 stopni Celsjusza. Taki napój przelewamy do wysokich szklanek lub pokali z liśćmi mięty.

Przepisów na grzane wina i piwa jest bez liku. Każdy kraj opanował własny, wyjątkowy sposób podawania napojów z aromatycznymi, korzennymi przyprawami. Warto próbować nowych smaków, szczególnie teraz, gdy nadchodzi jesienna słota, lub długie, mroźne, zimowe wieczory.


KJA