Przetwory z ogórków – najlepsze przystawki na rodzinne imprezy

0
1048
Przygotowanie przetworów z ogórków
Najprostszy przepis bazuje na tradycyjnej zalewie octowo-cukrowej, jaką przygotowuje się do ogórków konserwowych. | fot.: materiał zewnętrzny

Każdy, kto choć raz urządzał przyjęcie imieninowe czy andrzejkowe lub rodzinne spotkanie z okazji świąt, wie, jak trudno jest nieraz przygotować ciekawe, niebanalne menu, które przypadnie do gustu gościom i domownikom. Dania główne, często tradycyjnie związane z konkretnymi okazjami, nie są aż tak problematyczne – przystawki za to mogą przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Muszą być bowiem smaczne, różnorodne, ładne dla oka i… występować w liczbie mnogiej. Doskonałym wyjściem z takiej sytuacji są zawsze przetwory z ogórków. Wiele z nich może wystąpić w roli przystawki na szybko, tuż po wyjęciu ze słoika, inne zaś stanowią doskonały dodatek do atrakcyjnych dla oka finger foods. Mamy dla ciebie kilka smacznych pomysłów!

Na zaostrzenie apetytu – ogniste ogórki prosto ze słoiczka

Sprawę późniejszych przystawek na imprezy z rodziną i przyjaciółmi można po części rozwiązać z dużym wyprzedzeniem – wtedy, kiedy przygotowujemy przetwory z ogórków. Istnieje bowiem całe mnóstwo ciekawych przepisów na marynowane ogórki, które z powodzeniem można podać gościom prosto ze słoiczka, jako gotową przystawkę. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim ogórki pikantne, które idealnie pasują przede wszystkim jako dodatek do mięs, ale też jako samodzielna przystawka na zaostrzenie apetytu.

Jak je przygotować? Najprostszy przepis bazuje na tradycyjnej zalewie octowo-cukrowej, jaką przygotowuje się do ogórków konserwowych. Należy po prostu dodać do niej trochę mielonego chili dobrej jakości – jeśli lubisz rzeczy umiarkowanie pikantne, dwie łyżeczki będą wystarczające, jeśli zaś preferujesz naprawdę ostre, możesz wsypać nieco więcej. Amatorzy smaków orientalnych, mocno korzennych mogą też pokusić się o wzbogacenie zalewy o inne przyprawy, np. kilka goździków, szczyptę kurkumy czy nieco kardamonu. Ogórki zaś przed włożeniem do słoiczków najlepiej pokroić w ćwiartki albo w plasterki, tak, by można było je później podać jako sałatkę. W ten sposób nie tylko będą lepiej wyglądać, ale też przejmą najwięcej smaku z zalewy.

Proste finger foods z ogórkowymi przetworami

Bardziej tradycyjne przetwory z ogórków, jak ogórki kiszone czy ogórki konserwowe, również świetnie sprawdzają się w charakterze przystawek. Oczywiście można je po prostu podać w całości jako dodatek do dań głównych. Warto jednak pokusić się także o przygotowanie cieszących zarówno oko, jak i podniebienie tzw. finger foods – a więc małych przystawek, które zjada się na jeden raz.

Najbardziej popularnym i przez wielu przygotowywanym od lat rodzajem finger foods są koreczki. Obok ogórków konserwowych na wykałaczkę możesz nabić np. pokrojony w kostkę dobry żółty ser (mazdamer, gouda czy ementaler), kawałki kabanosa i czerwonej papryki, a także pomidorki koktajlowe. To, rzecz jasna, tylko nasza sugestia – inne kompozycje z ulubionych dodatków są jak najbardziej pożądane. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie koreczków, szybciej pójdzie z minikanapkami: ich bazą mogą być chrupiące krakersy lub zwykłe grzanki z chleba. Smacznym pomysłem wydają się też np. roladki naleśnikowe z nadzieniem z twarożku i pokrojonych drobno kiszonych ogórków czy ogórki konserwowe zawijane w szynkę parmeńską z dodatkiem kremowego serka ziołowego.

Jak widać, zawsze warto mieć pod ręką kilka słoiczków z przetworami z ogórków. Dają one bowiem całe mnóstwo możliwości – to tylko kilka najprostszych propozycji przystawek z ich wykorzystaniem. Która z nich najbardziej przypadła ci do gustu?


Materiał zewnętrzny