Wiosna to okres, kiedy mamy ochotę zmieniać rzeczy w swoim życiu na lepsze. Często dotyczy to także tego, co jemy. Chcemy wtedy, żeby to, co jemy, było lżejsze, bogatsze w witaminy i z większą ilością warzyw i owoców. Czasami jednak ciężko wymyślić samemu jakieś nowe potrawy, które będą spełniać wszystkie te wymogi, zwłaszcza jeżeli mowa o śniadaniach. Przychodzimy wam z pomocą i prezentujemy najlepsze przepisy na wiosenne śniadania.
Najciekawsze przepisy na wiosenne śniadania
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulce
Składniki:
- kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
- masło
- guacamole
- 4 jajka (przepiórcze bądź zwykłe)
- liście szpinaku baby
- pieprz i sól
Przygotowanie:
- Chleb tostowy dwustronnie smarujemy masłem i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 150 stopni C zapiekamy tosty przez 2-3 minuty. Jeśli mamy dostęp do tostera możemy je tam opiec, a następnie jednostronnie posmarować masłem.
- Jajka pojedynczo rozbijamy tak, żeby żółto nie oddzieliło się od białka. Delikatnie (pojedynczo) wrzucamy je do osolonej i wrzącej wody. Gotujemy do momentu ścięcia białka. Wtedy wyciągamy je na talerzyk.
- Gdy tosty będą gotowe, smarujemy je guacamole, a na wierzch nakładamy ugotowane jajko. Solimy i pieprzymy według uznania oraz dodajemy liście szpinaku baby.
Zielone naleśniki szpinakowe

Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 30 dag twarogu
- ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- mała cebula
- 2-3 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy na gęstym sitku. Możemy część posiekać za pomocą blendera. Nasze naleśniki będą mieć wtedy bardziej równomierny kolor.
- Mieszamy szpinak z roztrzepanymi jajkami, mlekiem, mąką i solą.
- Patelnie smarujemy tłuszczem przed każdą porcją ciasta. Smażymy cienkie naleśniki.
- Twaróg mieszamy z oliwą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, drobno pokrojoną cebulą oraz posiekaną natką pietruszką.
- Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem według uznania.
- Naleśniki smarujemy farszem oraz zawijamy w rulon.
Sałatka z pesto i makaronem

Składniki:
- 20 dag makaronu penne
- 18 dag pesto
- duży ząbek czosnku
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 20 dag pomidorów koktajlowych
- 10 dag orzeszków pinii
- garść liści bazylii lub szpinaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy, odcedzamy i dodajemy łyżkę oliwy z pomidorów. Mieszamy i odstawiamy, by ostygło.
- Pomidorki koktajlowe przekrajany na pół, a pomidory suszone tniemy w paski.
- Czosnek drobno siekamy i dodajemy do makaronu razem z pesto.
- Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni.
- Do makaronu dodajemy pomidory i orzeszki. Wszystko razem mieszamy.
- Podajemy na talerzu z listkami szpinaku lub bazylii.
Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas przepisy wam zasmakują i sprawią, że tegoroczna wiosna będzie dla was pyszna i kolorowa. Zawsze możecie również eksperymentować w kuchni, korzystając z dostępności w sklepach świeżych owoców i warzyw. Smacznego!
DST