Pyszne wiosenne śniadania

0
75
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulce
Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulce | fot.: Fotolia

Wiosna to okres, kiedy mamy ochotę zmieniać rzeczy w swoim życiu na lepsze. Często dotyczy to także tego, co jemy. Chcemy wtedy, żeby to, co jemy, było lżejsze, bogatsze w witaminy i z większą ilością warzyw i owoców. Czasami jednak ciężko wymyślić samemu jakieś nowe potrawy, które będą spełniać wszystkie te wymogi, zwłaszcza jeżeli mowa o śniadaniach. Przychodzimy wam z pomocą i prezentujemy najlepsze przepisy na wiosenne śniadania.

Najciekawsze przepisy na wiosenne śniadania

Tosty z guacamole i jajkiem przepiórczym w koszulce

Składniki:

  • kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
  • masło
  • guacamole
  • 4 jajka (przepiórcze bądź zwykłe)
  • liście szpinaku baby
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

  1. Chleb tostowy dwustronnie smarujemy masłem i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 150 stopni C zapiekamy tosty przez 2-3 minuty. Jeśli mamy dostęp do tostera możemy je tam opiec, a następnie jednostronnie posmarować masłem.
  2. Jajka pojedynczo rozbijamy tak, żeby żółto nie oddzieliło się od białka. Delikatnie (pojedynczo) wrzucamy je do osolonej i wrzącej wody. Gotujemy do momentu ścięcia białka. Wtedy wyciągamy je na talerzyk.
  3. Gdy tosty będą gotowe, smarujemy je guacamole, a na wierzch nakładamy ugotowane jajko. Solimy i pieprzymy według uznania oraz dodajemy liście szpinaku baby.

Zielone naleśniki szpinakowe

Zielone naleśniki szpinakowe
Zielone naleśniki szpinakowe | fot.: Fotolia

Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 30 dag twarogu
  • ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • mała cebula
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na gęstym sitku. Możemy część posiekać za pomocą blendera. Nasze naleśniki będą mieć wtedy bardziej równomierny kolor.
  2. Mieszamy szpinak z roztrzepanymi jajkami, mlekiem, mąką i solą.
  3. Patelnie smarujemy tłuszczem przed każdą porcją ciasta. Smażymy cienkie naleśniki.
  4. Twaróg mieszamy z oliwą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, drobno pokrojoną cebulą oraz posiekaną natką pietruszką.
  5. Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem według uznania.
  6. Naleśniki smarujemy farszem oraz zawijamy w rulon.

Sałatka z pesto i makaronem

Sałatka z pesto i makaronem
Sałatka z pesto i makaronem | fot.: Fotolia

Składniki:

  • 20 dag makaronu penne
  • 18 dag pesto
  • duży ząbek czosnku
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • 20 dag pomidorów koktajlowych
  • 10 dag orzeszków pinii
  • garść liści bazylii lub szpinaku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy, odcedzamy i dodajemy łyżkę oliwy z pomidorów. Mieszamy i odstawiamy, by ostygło.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrajany na pół, a pomidory suszone tniemy w paski.
  3. Czosnek drobno siekamy i dodajemy do makaronu razem z pesto.
  4. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni.
  5. Do makaronu dodajemy pomidory i orzeszki. Wszystko razem mieszamy.
  6. Podajemy na talerzu z listkami szpinaku lub bazylii.

Mamy nadzieję, że zaproponowane przez nas przepisy wam zasmakują i sprawią, że tegoroczna wiosna będzie dla was pyszna i kolorowa. Zawsze możecie również eksperymentować w kuchni, korzystając z dostępności w sklepach świeżych owoców i warzyw. Smacznego!

DST