Shake mleczno-kawowy z kokosową nutą

0
985
Shake mleczno-kawowy z kokosową nutą | fot.: Materiał partnera zewnetrznego

Jeśli pogoda nas nie rozpieszcza, warto poprawić sobie nastrój za pomocą szybkiej i zdrowej przekąski! Odpowiednio skomponowany koktajl mleczny dzięki wyśmienitemu smakowi przeniesie nas w klimat upalnych, słonecznych dni. Bananowo-kokosową słodycz przełamujemy wytrawną, kawową nutą. To kontrastowe połączenie doda energii w szare, deszczowe dni oraz przyniesie orzeźwienie podczas letnich wieczorów w ogrodzie.

Shake mleczno-kawowy z kokosową nutą

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
(na 4 porcje)

  • mleko Ekologiczne BIO od OSM Piątnica 500ml
  • kawa rozpuszczalna 3 łyżki
  • cukier brązowy 3 łyżeczki
  • czekolada gorzka ½ tabliczki
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • dojrzały banan 2 średnie sztuki
  • lód 5-6 kostek

Wykonanie:

Odlać do garnka 150 ml mleka, dodać kawę rozpuszczalną, cukier brązowy, połamaną czekoladę, wiórki kokosowe i całość zagotować, często mieszając. Przestudzić, dodać pokrojonego banana, lód i pozostałe zimne mleko. Wszystko dokładnie zmiksować, przelać do szklanek i udekorować pokrojonymi orzechami nerkowca oraz płatkami lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego !


Materiał partnera zewnętrznego