Tajniki kuchni indyjskiej. Pomysły na ciekawe, niecodzienne potrawy

0
838
Ziemniaki po bengalsku - dodatek do obiadu albo doskonała przystawka
Ziemniaki po bengalsku - dodatek do obiadu albo doskonała przystawka | fot.: stock.adobe.com

Kraj tak wielki, jak Indie oferuje niezliczoną ilość pomysłów na pyszne potrawy. Ciepłe, tropikalne południe Półwyspu Indyjskiego to przede wszystkim lekkie warzywa, mleczko kokosowe, ostre papryczki, ryż i soczewica oraz wpływy kolonizacji brytyjskiej. Północ, chłodniejsza i górzysta, bo przecież znajdująca się u stóp Himalajów, to mięso drobiowe i jagnięcina, najsłynniejsza chyba indyjska przyprawa garam masala oraz inspiracje z kuchni muzułmańskiej. Prezentujemy dwa proste przepisy, które wzbogacić mogą naszą polską, codzienną kuchnię o nieco egzotyki.

Ziemniaki po bengalsku – dodatek do obiadu albo doskonała przystawka

Aromatyczne ziemniaczki, nie tylko dla wielbicieli kuchni indyjskiej. Tajemnicze masło ghee w przepisie to po prostu masło klarowane.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej żółtej odmiany
  • 4 łyżki masła ghee
  • 3/4 płaskiej łyżki przyprawy panch phorun (lub innej mieszanki kuchni indyjskiej)
  • 3/4 łyżki kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • około 3 cm świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  •  60 ml (ok. 1/4 szklanki) soku z cytryny lub limonki
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz wedle uznania

Sposób przyrządzenia:

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Pozostaw do przestygnięcia.
  2. Czosnek, chili i kolendrę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
  3. Na niewielkiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj przyprawę indyjską i lekko ją podsmaż. Dodaj imbir, czosnek, chili i kmin rzymski. Smaż jeszcze chwile, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia.
  4. Na większej patelni rozgrzej mocno resztę masła i podsmaż na nim ziemniaki na złocisty kolor.
  5. Kiedy ziemniaczki będą chrupiące, wymieszaj je z podsmażonymi przyprawami, kolendrą i sokiem z cytryny.
Kulfi mango - tradycyjne, indyjskie lody
Kulfi mango – tradycyjne, indyjskie lody | fot.: stock.adobe.com

Kulfi mango – tradycyjne, indyjskie lody

Tradycyjny deser wywodzący się z cesarskiej kuchni południowych Indii. Prosty w przygotowaniu, puszysty i bardzo aromatyczny, przynosi ochłodę w gorące dni

Składniki:

  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka tłustej śmietanki (minimum 30%)
  • 50 g cukru pudru (około 1/4 szklanki)
  • 2 duże mango
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • ewentualnie posiekane orzechy lub migdały

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wymieszaj w rondelku razem ze śmietanką, cukrem, kardamonem i cynamonem. Od momentu zagotowania trzymaj przez 5 minut na najmniejszym ogniu. Odstaw na kilkanaście minut.
  2. Mango obierz i pokrój w małą kostkę, umieść w kielichu blendera.
  3. Do mango dolej mleko ze śmietanką, miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Przelej całość do płaskiej formy (np. do pieczenia) i wstaw do zamrażarki na około 1,5 godziny.
  5. Ponownie zmiksuj, dodaj orzechy (jeśli używasz), wlej ponownie do formy albo do foremek na lody. Wstaw do zamrażarki na całą noc.
  6. Przed podaniem pokrój na trójkątne kawałeczki, dekoruj ulubionymi owocami.

Kuchnia indyjska to nie tylko egzotycznie brzmiące dania. Jak widać to także prostota, której smak i siła to przede wszystkim aromatyczne przyprawy, a te nietrudno znaleźć już w naszych sklepach.

KBR