Kraj tak wielki, jak Indie oferuje niezliczoną ilość pomysłów na pyszne potrawy. Ciepłe, tropikalne południe Półwyspu Indyjskiego to przede wszystkim lekkie warzywa, mleczko kokosowe, ostre papryczki, ryż i soczewica oraz wpływy kolonizacji brytyjskiej. Północ, chłodniejsza i górzysta, bo przecież znajdująca się u stóp Himalajów, to mięso drobiowe i jagnięcina, najsłynniejsza chyba indyjska przyprawa garam masala oraz inspiracje z kuchni muzułmańskiej. Prezentujemy dwa proste przepisy, które wzbogacić mogą naszą polską, codzienną kuchnię o nieco egzotyki.
Ziemniaki po bengalsku – dodatek do obiadu albo doskonała przystawka
Aromatyczne ziemniaczki, nie tylko dla wielbicieli kuchni indyjskiej. Tajemnicze masło ghee w przepisie to po prostu masło klarowane.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, najlepiej żółtej odmiany
- 4 łyżki masła ghee
- 3/4 płaskiej łyżki przyprawy panch phorun (lub innej mieszanki kuchni indyjskiej)
- 3/4 łyżki kminu rzymskiego
- 3 ząbki czosnku
- około 3 cm świeżego imbiru
- 1 mała papryczka chili
- 60 ml (ok. 1/4 szklanki) soku z cytryny lub limonki
- mały pęczek świeżej kolendry
- sól, pieprz wedle uznania
Sposób przyrządzenia:
- Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Pozostaw do przestygnięcia.
- Czosnek, chili i kolendrę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, drobno posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
- Na niewielkiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj przyprawę indyjską i lekko ją podsmaż. Dodaj imbir, czosnek, chili i kmin rzymski. Smaż jeszcze chwile, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia.
- Na większej patelni rozgrzej mocno resztę masła i podsmaż na nim ziemniaki na złocisty kolor.
- Kiedy ziemniaczki będą chrupiące, wymieszaj je z podsmażonymi przyprawami, kolendrą i sokiem z cytryny.
Kulfi mango – tradycyjne, indyjskie lody
Tradycyjny deser wywodzący się z cesarskiej kuchni południowych Indii. Prosty w przygotowaniu, puszysty i bardzo aromatyczny, przynosi ochłodę w gorące dni
Składniki:
- 3 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka tłustej śmietanki (minimum 30%)
- 50 g cukru pudru (około 1/4 szklanki)
- 2 duże mango
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- ewentualnie posiekane orzechy lub migdały
Sposób przygotowania:
- Mleko wymieszaj w rondelku razem ze śmietanką, cukrem, kardamonem i cynamonem. Od momentu zagotowania trzymaj przez 5 minut na najmniejszym ogniu. Odstaw na kilkanaście minut.
- Mango obierz i pokrój w małą kostkę, umieść w kielichu blendera.
- Do mango dolej mleko ze śmietanką, miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Przelej całość do płaskiej formy (np. do pieczenia) i wstaw do zamrażarki na około 1,5 godziny.
- Ponownie zmiksuj, dodaj orzechy (jeśli używasz), wlej ponownie do formy albo do foremek na lody. Wstaw do zamrażarki na całą noc.
- Przed podaniem pokrój na trójkątne kawałeczki, dekoruj ulubionymi owocami.
Kuchnia indyjska to nie tylko egzotycznie brzmiące dania. Jak widać to także prostota, której smak i siła to przede wszystkim aromatyczne przyprawy, a te nietrudno znaleźć już w naszych sklepach.
KBR