Tapioka – czym jest i jakie ma właściwości? Jak przygotować pyszny deser z tapioką?

0
660
deser z tapioki
Tapioka jest świeżym odkryciem kulinarnym, dlatego cieszy się dużą popularnością | fot.: stock.adobe.com

Ameryka Południowa i Afryka jest miejscem uprawy manioku, czyli bulwy, która swoim kształtem i delikatnie słodkim smakiem przypomina ziemniaka. Maniok jest bogaty w skrobię, czyli łatwo przyswajalne węglowodany, będące dobrym źródłem energii. Ponadto zawiera witaminy i minerały, ale dostarcza małe ilości białka, tłuszczów i cukrów. Z manioku powstaje tapioka, czyli produkt skrobiowy, który ma postać białych kulek, proszku albo garnulek. Ze względu na swój uniwersalny charakter (brak smaku i zapachu) sprawdza się zarówno do deserów, jak i dań głównych.

Właściwości tapioki

Najważniejsze w tapioce jest to, że nie zawiera glutenu, dzięki czemu stanowi podstawę diety osób uczulonych na ten składnik. Ponadto charakteryzuje się lekkostrawnością, dzięki czemu jest delikatna dla układu pokarmowego i nie obciąża go. Tapioka jest także produktem hipoalergicznym, czyli nie zawiera żadnych alergenów, które mogłyby pobudzić ludzki organizm do wytworzenia reakcji obronnej. W związku z tym idealnie sprawdza się dla dzieci, jak i osób z różnymi skłonnościami do alergii pokarmowych. Płatki, mąka, kulki z manioku są zatem całkowicie roślinne. Do ich produkcji nie używa się miodu, mleka, jaj ani żelatyny czy pozostałych składników pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu jest produktem przeznaczonym również dla wegan i wegetarian.

Przede wszystkim jednak należy zwrócić na właściwości odżywcze tapioki. Do podstawowych należą:

  • witaminy, w tym: witamina A, B6, tiamina i kwas foliowy,
  • makro – i mikroelementy (potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk i sód),
  • skrobia
  • antyoksydanty (o działaniu odmładzającym) i kumaryny.

Warto jednak pamiętać, że produkt charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym i wysokoenergetycznym – 100 g tapioki zawiera aż 358 kcal.

Tapioka- informacje dla alergików

Skrobia z manioku jest bardzo łatwo dostępna, można ją zakupić w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością. Przed zakupem warto jednak sprawdzić jej skład, upewniając się, że nie zawiera żadnych domieszek. W przypadku osób z alergiami (np. na orzechy, sezam) istotne jest, by tapioka była produkowana w miejscu, gdzie nie współwystępują wspomniane alergeny. Tylko wtedy można uznać, że produkt jest bezpieczny, również dla alergików.

Deser z tapioką

Tapioka znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Idealnie sprawdza się w przygotowywaniu deserów takich jak budyń czy kisiel. Oto przepis na kisiel z czerwonych owoców:

  • 1 szklanka czerwonych owoców (maliny, truskawki, porzeczki),
  • ok. 750 ml wody,
  • szczypta soli,
  • ok. 20 – 30 g cukru,
  • odrobina cynamonu i kardamonu,
  • tapioka w kuleczkach – ok. 1/3 szklanki.

Wodę należy zagotować, dodać przyprawy oraz tapiokę i gotować całość przez koło 5 minut. Po tym czasie odstawić na 10 minut, a następnie dodać owoce i gotować kolejne 10 minut. Całość przelać do miseczek i podawać, kiedy stężeje.

Tapioka jest świeżym odkryciem kulinarnym, dlatego cieszy się dużą popularnością. Jest składnikiem pożądanym a wielu kuchniach ze względu na swoje właściwości, jak i szerokie zastosowanie.

IIM