Torty dla początkujących, czyli jak upiec tort?

0
105
tort malinowy
Jeśli chcesz się dowiedzieć w jaki sposób zrobić tort krok po kroku, to zapraszamy do naszego poradnika! | fot.: Wszystkiego Słodkiego

Efektowny i pyszny tort to obowiązkowy punkt programu podczas wielu rodzinnych uroczystości: ślubów, rocznic, jubileuszów czy urodzin.

Dla wielu z nas samodzielne przygotowanie tortu wydaje się być nie lada wyzwaniem.  Jednak wbrew pozorom, upieczenie tortu domowym sposobem nie jest trudnym zadaniem, choć jego przygotowanie wymaga czasu i odpowiednich narzędzi znacznie ułatwiających pracę.

Jeśli chcesz się dowiedzieć w jaki sposób zrobić tort krok po kroku, to zapraszamy do naszego poradnika!

Znajdziesz w nim informacje, jak upiec biszkopt do tortu, w czym piec tort, jaki wybrać krem i jak go przygotować, jak udekorować tort,  oraz wiele innych praktycznych wskazówek.

Podstawa każdego tortu, czyli jak upiec biszkopt na tort?

Przygotowanie tortu zaczynamy od wykonania bazy biszkoptowej.

W zależności od koncepcji, jak twój tort ma wyglądać i jak ma smakować, możesz przygotować biszkopt jasny lub ciemny, a nawet w różnych kolorach (wtedy będziesz potrzebować odpowiedni barwnik spożywczy).

Aby przygotowania tortu zakończyły się sukcesem, warto również sprawdzić, jaki biszkopt będzie najlepszy do twojego tortu i wybrać niezawodny przepis.

Do wyboru mamy różne typy biszkoptów:

  • jasny i puszysty, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, idealne do lekkich tortów śmietanowych,
  • ciemny i puszysty, z dodatkiem kakao, doskonałe do lekkich tortów z kremem czekoladowym lub orzechowym,
  • bezglutenowe,
  • biszkopty sprężyste, z dodatkiem wody, świetne do tortów tynkowanych i czekoladowych,
  • biszkopty z dodatkiem tłuszczu (oleju lub masła), najlepsze do tortów z cięższymi kremami, tynkowanych, piętrowych, bogato zdobionych.

Forma, czyli w czym piec tort?

Biszkopt możesz upiec w klasycznej tortownicy, ale jeśli zależy ci na tym, by tort był wysoki, idealnie prosty i gładki, wybierz rant cukierniczy; później łatwiej będzie ci wyjąć z formy upieczony biszkopt. Rant przydaje się również do przekładania blatów kremem i składania tortu w całość.

Aby przekroić biszkopt na równe blaty, użyj specjalnego noża strunowego, który znacznie ułatwia pracę z tortem.

„Serce” tortu, czyli jaki krem wybrać?

Podobnie jak w przypadku biszkoptu, krem powinien pasować smakiem i konsystencją do ogólnej koncepcji tortu.

Jeśli marzy ci się lekki letni tort z owocami, do jasnego puszystego biszkoptu dobierz aksamitny krem ze śmietanki i mascarpone. Jeśli natomiast masz w planach bogaty tort z czekoladą, orzechami i masą makową lub na przykład o smaku korzennej śliwki, wybierz ciemny biszkopt i  krem czekoladowy na bazie mascarpone, ganache albo krem maślany.

Klasyczny krem maślany, gdzie masło jest ucierane z cukrem pudrem, będzie idealny do obłożenia boków tortu (tzw. tynkowania tortu) oraz do tworzenia dekoracji.

Podobnie jak biszkopt, krem możesz zabarwić na dowolny kolor barwikami spożywczymi.

Do wygodnego przekładania tortu kremem przyda ci się specjalna wygięta szpatułka cukiernicza, dzięki której równomiernie rozprowadzisz masę i krem, a także wszelkie polewy.

Wisienka na torcie, czyli jak udekorować tort?

Najprostszym sposobem dekorowania tortu jest napełnienie rękawa cukierniczego kremem i wykonanie dekoracyjnych wzorów na torcie za pomocą specjalnej końcówki, tzw. tylki.

Inną łatwą metodą jest przyozdobienie tortu przy pomocy świeżych owoców lub owoców liofilizowanych, kwiatów jadalnych, gotowych słodyczy: wafelków, bezików i makaroników, gotowych ozdób z masy cukrowej i lukru plastycznego albo kolorowych posypek.

Jeśli marzy ci się wysoki, idealnie gładki tort, z prostymi bokami równo obłożonymi kremem, koniecznie sprawdź nasz tutorial, jak krok po kroku otynkować tort. Dowiesz się z niego, jak przygotować tort do tynkowania, jakiego kremu użyć oraz jakich błędów nie popełnić, aby otrzymać perfekcyjny tort.

Do tynkowania tortu przydadzą ci się specjalne narzędzia:

  • talerz obrotowy do dekoracji tortu,
  • rękaw cukierniczy z tylkami,
  • wygięta szpatułka cukiernicza,
  • oraz łopatki do wygładzania masy maślanej.

Artykuł sponsorowany