Zielonkawe, intensywnie żółte, ciemne – jakie banany warto wybierać w sklepie i dlaczego? Do czego się nadają ciemne banany?

0
1084
zielone i żółte banany
Co zatem powinieneś wiedzieć o kolorze bananów? Czy ciemna skórka oznacza, że są zepsute? | fot.: stock.adobe.com

Banany to jedne z najpopularniejszych egzotycznych owoców, które są kupowane przez Polaków. Znaleźć można je już nie tylko w dużych supermarketach, ale nawet na lokalnych targach i w drobnych sklepikach. Stanowią świetną przekąskę, mogą być dodawane do sałatek owocowych, smoothies, a nawet ciast. Wiele osób jednak nie zwraca uwagę na kolor tych owoców podczas zakupu – a jest to błąd! Co zatem powinieneś wiedzieć o kolorze bananów? Czy ciemna skórka oznacza, że są zepsute?

Zwracaj uwagę na odcień

Żeby wybrać najlepsze banany, należy przyjrzeć się temu, jaki kolor mają ich skórki. Przyjęło się powszechnie, że to takie lekko żółtawe banany są najsmaczniejsze, nie jest to jednak prawda. Należy pamiętać, że ponieważ banany nie są charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, muszą pokonać długie godziny podróży, aby dotrzeć na sklepowe półki. Na plantacjach zrywa się jeszcze niedojrzałe owoce, po to, aby zachowały świeżość jak najdłużej po dotarciu do sklepu.

Zazwyczaj świeżo dowiezione i oddane do sprzedaży banany mają delikatny odcień żółtego. Są wtedy twardsze i mniej słodkie, przez co ich jedzenie nie sprawia dużej przyjemności. Jeśli już kupiłeś takie banany, a chcesz, aby zyskały na jakości, odczekaj dwie lub trzy doby. Po tym czasie owoce staną się intensywnie żółte i będą smakować dużo lepiej.

Zielone czy żółte?

A co, jeśli zakupiony banan nie jest lekko żółty, a zielonkawy? Oznacza to, że powinieneś uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż stanie się żółty. Zielony kolor oznacza, że owoc jest niedojrzały i lekko gorzki, ma jednak najwięcej witamin. Jeśli się odchudzasz, jest to propozycja dla Ciebie, ponieważ jest on mniej kaloryczny od dojrzałego owocu.

Aby przyspieszyć czas dojrzewania warto jest włożyć owoc do torebki razem z jabłkiem i zamknąć. Z jabłka zacznie wydzielać się etylen, który ma wpływ na proces dojrzewania.
Podczas wyboru owocu spójrz również na końcówkę. To z niej można wyczytać, czy owoc został zakonserwowany dużą ilością środków chemicznych. Gdy widzisz, że ma białawy odcień, najlepiej nie kupuj owocu.

Ciemne banany – nadają się do wykorzystania?

Często banan nie ma skórki w jednolitym kolorze – pojawiają się na niej drobne ciemne plamki. Nie oznacza to jednak, że owoc się psuje i po obraniu okaże się niejadalny. Brązowe plamki to plamki cukrowe, które świadczą o tym, że owoc będzie słodki. To takie banany najczęściej wykorzystuje się do robienia koktajli, ponieważ nie trzeba dodatkowo dodawać cukru. Owoc jest też bardziej miękki, łatwiej jest go zblendować lub rozgnieść widelcem.

Banany o ciemnej skórce wpływają korzystnie na układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta szansa za zachorowanie, można podawać je całej rodzinie. Mają w sobie również duże ilości takich pierwiastków jak magnez, wapń oraz potas.Wiele osób uwielbia dodawać je do ciastek, robić z nich placuszki na śniadanie lub piec chlebek bananowy.

Następnym razem będąc w sklepie z pewnością wybierzesz odpowiednie dla siebie banany. Zielone są polecane dla osób na diecie, żółte są słodsze i świetne do zjedzenia jako przekąska w ciągu dnia, natomiast te o ciemnej skórce często wykorzystuje się do wielu przepisów, ponieważ są bardzo słodkie i miękkie. Teraz, gdy wiesz już wszystko o tych owocach, zawsze będziesz wybierał dokładnie te, na które masz ochotę.


APO