Co kryje w sobie marchewka?

1
736
sok marchwiowy
Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A | fot.: Fotolia

Marchew i sok marchwiowy charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysokim poziomem substancji odżywczych. Są źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu. 200 g marchewki czy 200 ml pasteryzowanego lub świeżego soku marchwiowego to zaledwie około 80 kcal.

Beta-karoten (Prowitamina A) w organizmie przekształca się w witaminę A, która:

  • wspiera właściwe funkcjonowanie błon śluzowych oraz narządu wzroku;
  • pomaga zachować zdrową skórę;
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza.

Jedna szklanka (ok. 200 ml) soku marchwiowego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.


Materiał partnera zewnętrznego