Czym jest moringa oleifera?

0
95
moringa gałązka drzewa
Moringa to wysokie drzewo egzotyczne, które może posiadać nawet 15 metrów wysokości | fot.: stock.adobe.com

Moringa olejodajna, a właściwie moringa oleifera to bardzo popularna roślina, która bardzo często nazywana bywa „drzewem chrzanowym” lub też „drzewem długiego życia”. Posiada wiele dobroczynnych właściwości i znajduje zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie oraz w żywności. Moringa zaliczana jest do kręgów tak zwanych „super fooodów”, a w internecie możemy znaleźć wiele artykułów polecających jej użytkowanie. Co takiego niezwykłego kryje w sobie ta roślina i dlaczego warto poznać ją bliżej?

Moringa oleifera – pochodzenie oraz właściwości

Moringa to wysokie drzewo egzotyczne, które może posiadać nawet 15 metrów wysokości. Roślina ta pochodzi z Indii oraz Pakistanu, jednak aktualnie coraz częściej hodowana jest w Ameryce Południowej, w Azji oraz na wyspach Oceanu Spokojnego. Moringa jest idealnym drzewem do hodowli z tego względu, że ma bardzo małe zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz wodę. Dodatkowo wszystkie części tej rośliny są jadalne, w związku z tym zakres wykorzystania tego drzewa jest naprawdę szeroki.

Moringa zawiera w sobie dużą liczbę witamin, takich jak A, C, B, D i E oraz wiele drogocennych pierwiastków takich jak potas, wapń, czy żelazo. Zawiera także spore ilości magnezu, bromu oraz boru. Dodatkowo jest to roślina bogata w antyoksydanty, kwasy tłuszczowe omega 3, flawonoidy, czy kwasy fenolowe. Liście moringi cechują się minimalną wartością kaloryczną, a ponadto zawierają duże ilości błonnika, który sprzyja prawidłowej pracy układu trawiennego.

Moringa oleifera oraz jej zastosowanie w żywności, oraz lecznictwie

Ta wyjątkowa roślina posiada działanie zarówno przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Z powodzeniem może być stosowana w obniżeniu poziomu cholesterolu, pomaga niwelować odczuwane zmęczenie oraz pozytywnie wpływa na cały układ kostny człowieka. Witaminy A i E wpływają także w pozytywny sposób na wygląd i zdrowie skóry. Moringa także jest bardzo pomocna w leczeniu cukrzycy, dodatkowo zapobiega chorobom serca oraz miażdżycy, dzięki bogatej zawartości fenoli i flawonoidów. Ponadto roślina ta skutecznie pomaga zwalczyć choroby wzroku, oraz z powodzeniem zapobiega tak zwanej kurzej ślepocie. Zastosowanie tej rośliny w medycynie jest bardzo ogromne, toteż bardzo często moringa polecana jest dla osób zmagających się z otyłością – dzięki dużej zawartości błonnika jej spożywanie wspomaga pracę przewodu pokarmowego, będąc jednocześnie niskokalorycznym posiłkiem.

Moringa oleifera – zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce bardzo często użytkowany jest olej pochodzący z tej rośliny. Zaleca się stosowanie go na włosy słabe i łamliwe, ponieważ skutecznie zwalcza on rozdwajanie się końcówek, wygładzając oraz solidnie odżywiając włosy od wewnątrz. Dodatkowo może być on użytkowany przez osoby mające problemy z cerą suchą i dojrzałą, ze względu na swoje antyoksydacyjne działanie. Przed zastosowaniem moringi czy to w celach kosmetycznych, czy leczniczych warto pamiętać, że nie powinno się użytkować tej rośliny, jeżeli jest się w ciąży, może ona bowiem potencjalnie mieć negatywny wpływ na płód.

EJA