Czym wzmocnić zęby – centrum medyczne radzi

0
588
stomatolog wzmacnianie zębów
Jakie produkty zaleca stomatolog, by wzmocnić zęby? | fot.: materiał partnera

Zdrowo się odżywiasz, dbasz o higienę jamy ustnej, a mimo tego dalej czujesz, że Twoje szkliwo na zębach dalej jest słabe? Nie jeden dentysta potwierdzi, że mycie zębów i dieta to nie wszystko. Nikt z nas nie lubi spotkać u stomatologa, dlatego aby ich uniknąć należy przestrzegać kilku prostych zasad, które uchronią nas przed tymi nieprzyjemnościami. Jaką dietę powinniśmy stosować, by wzmocnić swoje uzębienie?

Jakie mleczne produkty wzmocnią nasze zęby?

Krąży takie przysłowie, że uśmiech jest najlepszą wizytówką człowieka, więc zdrowe i białe zęby, to podstawa. Każdy komu zależy na utrzymaniu pięknych, białych zębów przez lata powinien odpowiednio o nie dbać, regularnie odwiedzać dentystę, ale także zachować odpowiednią dietę, która zawiera potrzebną ilość witamin i składników ułatwiających ich wchłanianie. By osiągnąć wymarzony uśmiech należy również zmniejszyć ilość spożywanego cukru, ponieważ to one wytwarzają kwasy, które uszkadzają szkliwo oraz prowadzi do ubytków w tkance zęba. Jakie produkty zaleca stomatolog, by wzmocnić zęby?

  • przetwory mleczne – ogromny wpływ na zęby ma wapń. To niezbędny minerał budulcowy, który odpowiada za strukturę zębów. Najlepszymi produktami, które dostarczają nam dużą ilość wapnia są produkty mleczne, takie jak: jogurt naturalny, kefir i maślanka. Niedobór wapnia w naszym organizmie może stanowić spory problem, ponieważ z tego powodu może dochodzić do częstych złamań, kruchości oraz próchnicy zębów. Z tego względu wszystkie osoby, które są uczulone na białko mleka krowiego muszą stosować suplementy diety, które dostarczają wapń, bądź pić mleko kozie, które także zawiera dużą ilość wapnia.
  • żółty ser przeciwko próchnicy – żucie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej, tym zmniejszając ryzyko rozwoju próchnicy oraz zapalenia dziąseł. Szybki i długotrwały wzrost pH płytki nazębnej, do którego dochodzi po spożyciu żółtego sera są prawdopodobnie substancje które zawiera, które mocno stymulują wytwarzanie śliny, które działają jako rodzaj bufora zabezpieczającego przed spadkiem pH. Ser posiada także difosforany, które bardzo często są wykorzystywane do produkcji past do zębów, których głównym zadaniem jest wzmocnienie szkliwa, które jest poddawane niekorzystnemu działaniu kwasów.

Zdrowa dieta, to podstawa przy zachowaniu zdrowych zębów. Istotnym aspektem jest także dobry dentysta, który skontroluje stan naszego uzębienia. Jeśli poszukujesz centrum medyczne ze specjalizacją stomatologia i na dodatek blisko siebie to odwiedź tę stronę: https://polmed.pl.

dentysta w pracy
Zdrowa dieta, to podstawa przy zachowaniu zdrowych zębów | fot.: materiał partnera

Inne produkty mające wpływ na piękne zęby

Wszechobecnie znane wszystkim mleczne produkty posiadają dużą ilość wapnia. Nie tylko one mają duży wpływ na nasze uzębienie. Należą do nich także inne produkty spożywcze, które poleca dentysta. Jednym z takich produktów są tłuste ryby. Wapń wchłania się do organizmu dzięki witaminie D. Bogatym i najlepszym źródłem tej witaminy są tłuste ryby, takie jak łosoś oraz makrela. Witamina D odgrywa kluczową rolę w kwestii twardości zębów, a także kości, ponieważ odpowiada ona za regulowanie gospodarki wapniowo – fosforanowej i odpowiada za prawidłową mineralizację szkliwa zębów.

Drugim takim produktem są brokuły, które ogólnie rzecz ujmując, chronią nas przed paradontozą. Brokuły naturalnie są najlepszym źródłem koenzymów Q10, które mają ogromny wpływ na procesy energetyczne w naszym organizmie. Dzięki brokułom zwiększa się nasza odporność, mają one wpływ na kondycję podczas przeziębienia i chroni dziąsła przed drobnoustrojami, które powodują groźną chorobę, jaką jest paradontoza, na którą cierpi ok. 70% osób w podeszłym wieku. Brokuły posiadają również duże ilości wapnia, który zapobiega odsłanianiu szyjek zębowych. Przygotowując brokuły do posiłku musimy pamiętać o tym, aby nie utracić cennych wartości odżywczych jakie posiadają, dlatego nie powinniśmy gotować ich dłużej niż pięć minut.

Materiał partnera