Najlepsza dieta na 2019 rok – dieta śródziemnomorska

0
1108
dieta śródziemnomorska
Ograniczenie spożywania przetworzonej żywności, pieczywa i czerwonego mięsa zapobiega chorobom serca i udarom | fot.: Fotolia

Dieta śródziemnomorska zajęła pierwsze miejsce w corocznym rankingu diet sporządzanym przez U.S. News & World Report. W poprzednim roku triumfowała dieta DASH, która w najnowszym zestawieniu spadła na drugie miejsce. Spójrzmy więc, na czym polega i jakie korzyści dla zdrowia daje dieta śródziemnomorska.

Najlepsze diety w 2019 roku

Dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta fleksitariańska – tak wygląda czołówka rankingu najlepszych diet w 2019 roku sporządzonym przez U.S. News & World Report. W tworzeniu zestawienia brali udział najlepsi dietetycy oraz lekarze specjalizujący się w dziedzinach odchudzania, zdrowia serca i cukrzycy. Brano pod uwagę wiele aspektów, takich jak szanse na utratę wagi w okresie roku i dwóch lat, łatwość przestrzegania diety, jej wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę. Badano też kompletność odżywczą diet oraz ich bezpieczeństwo.

Czym jest dieta śródziemnomorska?

Wyspy Morza Śródziemnego są  domem dla słońca, plaży i pysznych potraw uważanych za klucz do zdrowia. Z terenów tych wywodzi się też dieta śródziemnomorska – będąca głównie sposobem odżywiania się i podejściem do życia. Podstawą diety śródziemnomorskiej są duże ilości świeżych warzyw, owoców, fasoli i produktów zbożowych pełnoziarnistych, takich jak chleb razowy, makaron i brązowy ryż. W diecie tej spożywa się też umiarkowane ilości ryb, owoców morza, białego mięsa i niektórych produktów mlecznych. Można jeść jogurt naturalny, ser, drób i jajka w małych porcjach.

Kombinacja wszystkich powyższych kategorii pożywienia przynosi znaczne korzyści zdrowotne, choć kluczowym aspektem diety śródziemnomorskiej jest włączenie zdrowych tłuszczów. Kwasy omega-3 oraz inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia, oliwkach, awokado, ziarnach słonecznika, orzechach, nasionach oraz tłustych rybach, które spożywa się, przestrzegając diety śródziemnomorskiej.

Dieta śródziemnomorska – czego nie wolno jeść?

Osoby będące na diecie śródziemnomorskiej powinny ograniczyć spożywanie tłustych mięs, masła, majonezu i wszystkich wysoko przetworzonych potraw z dużą zawartością tłuszczów, cukrów i konserwantów. Z alkoholi należy postawić przede wszystkim na czerwone wino wytrawne (jedna lampka do obiadu). Jeśli deser, to najlepiej taki, który bazuje na owocach. Dieta śródziemnomorska nie zakłada wielu ograniczeń. Pozwala na różnorodność oraz eksperymentowanie w kuchni.

Korzyści zdrowotne diety śródziemnomorskiej

Typowa dieta śródziemnomorska jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, jest więc niezwykle korzystna dla zdrowia. Ograniczenie spożywania przetworzonej żywności, pieczywa i czerwonego mięsa zapobiega chorobom serca i udarom. Zamiana mocnego alkoholu na czerwone wino ma także korzystny wpływ na układ sercowy. Udowodniono ponadto, iż dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, Alzheimera i chorobę Parkinsona.

Zdaniem ekspertów dieta śródziemnomorska to najlepsza dieta na 2019 rok. Pozwala na spożywanie bardzo smacznych i niezwykle zdrowych posiłków. Nie wymaga wielkich poświęceń, a odwdzięcza się znacznymi korzyściami dla zdrowia.


KGR