Co warto wiedzieć o klasycznej kawiarce – kilka ciekawostek

0
1854
Kawa z kawiarki
Te wygodne dzbanuszki, powstały we Włoszech i szybko rozprzestrzeniły się w całej Europie. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Makinetka, moka, kafieterka – to wszystko są określenia na tradycyjną kawiarkę, czyli nieduży ciśnieniowy czajniczek do parzenia kawy. Te wygodne dzbanuszki, powstały we Włoszech i szybko rozprzestrzeniły się w całej Europie. Są niezwykle praktyczne, a kawę można w nich zaparzyć niemal wszędzie. Co warto jeszcze wiedzieć o kawiarce?

Skąd pochodzi kawiarka

Powszechnie wiadomo, że Włosi to wielcy miłośnicy espresso i to właśnie tam właściciel fabryki maszyn, Alfonso Bialetti stworzył pierwszą kawiarkę. Jego celem było wymyślenie urządzenia, które pozwoli w domowym zaciszu zaparzyć taką samą, smaczną kawę, jaką na co dzień pijali włosi w kawiarniach. Nie było to jednak łatwe zadanie. Jak przenieść na domowe warunki, stosowaną w dużych kawiarnianych ekspresach metodę ciśnieniowego przenia kawy? Potrzebne było urządzenie o niewielkich rozmiarach i łatwe w użyciu. Pierwsza włoska moka powstała w 1933. Jej produkcja na szerszą skalę rozpoczęła się dopiero po wojnie. Zyskała ogromną popularność i stała się niezbędnym elementem wyposażenia każdej włoskiej kuchni. A jak działa?

Mężczyzna mieli kawę
Na smak kawy z kawiarki wpływ ma każdy szczegół. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jak działa klasyczna kawiarka

Tradycyjna kawiarka jest zbudowana z:

  • pojemnika dolnego wyposażonym w zawór bezpieczeństwa, do którego wlewana jest woda,
  • pojemnika górnego w którym gromadzi się gotowa kawa,
  • zestawu sitek – do pierwszego wsypywana jest kawa, drugie drobniejsze zatrzymuje wszystkie drobinki kawy,
  • uszczelki.

W wyniku podgrzewania wody w dolnym zbiorniku, zaczyna się w nim gromadzić para wodna zwiększając ciśnienie w jego wnętrzu. To powoduje „wypchnięcie” wody do zbiornika górnego, która przechodzi przez sitko z kawą znajdujące się pomiędzy nimi. Drugie sitko, w które jest wyposażona kawiarka ma zatrzymywać wszelkie drobinki ziaren by nie dostały się do gotowego trunku. Dzięki temu procesowi powstaje smaczna i aromatyczna kawa.

Wielką zaletą takich kawiarek jest prosta obsługa oraz możliwość przyrządzenia kawy, niemal w każdych warunkach. Obecnie są również dostępne modele turystyczne, które doskonale się nadają do gotowania na kuchence gazowej lub ognisku.

Kawiarka gotowa do parzenia
Jeśli najbardziej smakuje Ci kawa z tradycyjnej moki nie powinieneś decydować się na tą wykonaną ze stali, której dzbanek ma okrągły kształt. | fot.: materiał partnera zewnętrznego

Jak dobrać odpowiednią kawiarkę

Wiele makinetek zachowało do dziś swą pierwotną formę, ośmiokątnego dzbanka. Wykonane były i nadal jeszcze są z aluminium, które bardzo szybko się nagrzewa, przez co sam proces parzenia kawy jest równie szybki. Dziś w sklepach, można znaleźć kawiarki w różnych kształtach oraz z różnych materiałów. Coraz większą popularnością cieszą się moki wykonane ze stali. Trzeba jednak pamiętać, że niezależnie z czego jest wykonane urządzenie, nie powinno być czyszczone w zmywarce, ani przy użytku środków chemicznych.

Zastanawiając się nad wyborem urządzenia trzeba pamiętać o odpowiedniej pojemności. W niedużych kawiarkach zaparzysz jedno – dwa espresso, są jednak modele, w których przygotujesz nawet 6 filiżanek tego napoju.

O czym warto jeszcze pamiętać?

Na smak kawy z kawiarki wpływ ma każdy szczegół. Nie tylko materiał z jakiego jest wykonana, lecz również jej kształt. Jeśli najbardziej smakuje Ci kawa z tradycyjnej moki nie powinieneś decydować się na tą wykonaną ze stali, której dzbanek ma okrągły kształt.


Materiał partnera zewnętrznego