Dlaczego warto kupić porządną kawiarkę?

0
593
Kawiarka ciśnieniowa do parzenia kawy. Kawiarnia , barista wybiera gatunek kawy do zaparzenia w kawiarce ciśnieniowej
Solidną i niezawodną kawiarkę można kupić w specjalistycznych sklepach – stacjonarnych lub internetowych | fot.: stock.adobe.com

Wiele osób nie chce inwestować w ekspres do kawy w wersji ciśnieniowej, kapsułkowej lub innej. Szuka zatem lepszego i bardziej ekonomicznego rozwiązania. Dobrym pomysłem może okazać się chociażby profesjonalna kawiarka, którą można stosować zarówno w domu, jak i w pracy. Jak wybrać odpowiedni model? Która kawiarka jest godna polecenia? Na te pytania odpowiadamy w naszym artykule.

Jak działa kawiarka?

Kawiarka to niewielkie, kompaktowe urządzenie, które sprawdzi się zarówno w domu, jak i w pracy. Jest lekkie, poręcznie i wszędzie się zmieści, w przeciwieństwie do ekspresu ciśnieniowego. Schemat działania kawiarki jest całkiem prosty. Składa się ona z głównego czajnika, pojemnika na kawę oraz bazy. Do bazy, czyli dolnego zbiornika należy nalać wodę w taki sposób, by sięgała dolnej krawędzi zaworka bezpieczeństwa. Można wykorzystać wodę zimną lub lekko podgrzaną. Następnie do pojemnika na kawę należy wsypać kawę. Rzecz jasna najlepiej świeżo zmieloną. Nie należy wypełniać pojemnika w stu procentach, ale dać kawie odrobinę wolnej przestrzeni. Lepiej też nie obijać kawy. Kawiarka posiada standardowo filtr metalowy, ale żeby uzyskać idealnie klarowny napój, warto pokryć go dodatkowo filtrem do aeropresa.

Idealny proces parzenia

W następnym kroku należy złożyć urządzenie, szczelnie je zamykając i postawić na palnik. Kawa nie powinna się zbyt długo gotować. Należy to robić przez maksymalnie 5 minut na średnim ogniu. Sygnałem, że kawa jest gotowa będzie charakterystyczne bulgotanie. To znak, że kawiarkę natychmiast trzeba zdjąć z ognia. Kawę trzeba serwować od razu po zaparzeniu. Jeżeli nie zamierzamy tego zrobić, trzeba włożyć dolną część kawiarni do naczynia z zimną wodą albo owinąć ją zimnym i mokrym ręcznikiem. Rzecz bowiem w tym, by zatrzymać proces ekstrakcji kawy. Jak zatem widać kawiarka nie wymaga szczególnych umiejętności i wiedzy na temat parzenia. Trzeba się tylko trzymać kilku prostych reguł, a uzyskamy idealny napar. Mniejsze urządzenia pozwalają na przygotowanie 2-3 filiżanek kawy, a większe nawet na 9 filiżanek.

Gdzie kupić kawiarkę?

Kawiarka to urządzenie, które filtruje kawę pod ciśnieniem. Możemy zatem uzyskać wysokiej jakości napój, który jakością nie będzie szczególnie odbiegał od tego, uzyskiwanego z ekspresów automatycznych. Solidną i niezawodną kawiarkę można kupić w specjalistycznych sklepach – stacjonarnych lub internetowych. Niektóre modele dostępne są nawet w wygodnych zestawach z młynkiem oraz kawą. Czasem w parze można też kupić praktyczny spieniacz do mleka. To rozwiązanie dla fanów mlecznej kawy latte lub cappuccino.


Materiał partnera zewnętrznego